La nova depuradora de Pau millorarà la qualitat ambiental dels aiguamolls de l'Empordà

La instal·lació ha costat 2,7 MEUR

Aquest divendres s'ha inaugurat a Pau (Alt Empordà) la nova depuradora. En total, a la comarca hi ha 22 instal·lacions de tractat de l'aigua que donen servei al 87% de la població.

La planta ha costat 2,7 milions d'euros (MEUR) i substitueix la que fins ara hi havia en servei. La instal·lació té una capacitat de 170 metres cúbics per dia, amb un tractament biològic d’aeració prolongada amb cambra anòxica i òxica amb recirculació interna, a més de tractament de fangs.

La nova planta ha estat construïda per l'empresa Rubau Tarrés S.A.U i té capacitat per assumir les necessitats de sanejament actuals i futures i garantirà el tractament de les aigües fins a l’eliminació de nutrients, aportant al medi una aigua de sortida de bona qualitat.

Un dels avantatges de la nova depuradora, que està inclosa en l’actual planificació hidrològica, és la millora significativa que suposarà per al tractament de les aigües residuals generades al municipi. Això permetrà que l’aigua, degudament tractada al Riutort, contribueixi a la millora mediambiental del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

A més, en el marc de les obres de la nova depuradora, s’ha instal·lat d’un parc de generació elèctrica solar fotovoltaica per a autoconsum connectada a la xarxa en baixa tensió interior de la planta, amb una potència total de 40,5 kW. A la inauguració hi han assistit la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes i l'alcalde de Pau, Jaume Isern, entre d'altres autoritats.

Actualment hi ha 548 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població. Pel que fa la comarca de l’Alt Empordà, hi ha 22 depuradores en servei que donen servei a més del 87% de la població de la comarca. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.