Palafrugell aplicarà un lleuger increment en les taxes d'IBI, escombraries i aigua

Les noves ordenances fiscals s'aprovaran dimarts vinent

L’equip de Govern de Palafrugell (Baix Empordà) ha presentat avui unes ordenances fiscals de contenció per donar resposta a les necessitats degut a la situació interna que s’ha trobat al consistori.

L’objectiu principal del consistori passa per realitzar una pujada de taxes el màxim d’ajustada amb la idea de poder fer front a totes aquelles necessitats dels serveis que ofereix l’Ajuntament. D’aquesta manera, hi ha quatre pilars fonamentals que es busquen reforçar, que son el de la millora de la seguretat amb més agents del cos de Policia Local i més agents cívics.

Seguidament es busca la consolidació d’un model de promoció econòmica de qualitat; la millora administrativa interna del propi Ajuntament; l’aposta pels serveis social i el servei a les persones i finalment aconseguir una millora substancial de la recollida de residus i neteja viària amb un nou contracte que aporti un salt de qualitat en el servei.

Això implicarà un augment de l’IBI per a l’any 2024 del 3,5%. Entre les pujades de taxes s’inclou un 7% en la d’escombraries amb l’objectiu de poder fer front al nou contracte que cal impulsar en breu i també un 5% la taxa del subministrament d’aigua degut al context actual de sequera.

Des de l’equip de Govern es justifica aquesta sèrie d’augments degut a la necessitat d’ajustar-se a les millores que necessita el municipi per encarar el futur. I totes aquestes actuacions es volen fer amb la màxima cura per no afectar de forma greu  

Segons comenta l’alcalde del municipi, Juli Fernández, “Amb aquestes ordenances fiscals volem afrontar reptes en temes de neteja, millora administrativa, seguretat ciutadana i consolidació dels serveis socials; i fer-ho sense afectar de manera significativa l’economia diària de la ciutadania”.

El mateix alcalde també comenta que “hem de ser conscients que, com a societat, vivim uns moments difícils amb la crisi de falta d’aigua, els conflictes bèl·lics d’Ucraïna i Palestina; que son problemàtiques que de retruc tenen un abast global i ens acaben afectant en el nostre dia a dia”.

Tot i això, cal destacar que enguany s’ha fet un esforç per incrementar considerablement diverses bonificacions, algunes de les quals passaran del 50% de l’any passat al 60%. També cal destacar que s’aplicaran bonificacions per a instal·lacions de plaques solars en el sector industrial i bonificacions importants a l’activitat econòmica a totes aquelles empreses que s’incloguin dins l’àmbit de “locals amb vida”. Amb aquest seguit de bonificacions es vol impulsar l’economia local i la promoció econòmica del municipi.

L’aprovació de les ordenances fiscals i taxes es portarà a la sessió plenària de proper dimarts dia 31 d’octubre.