Proven a Girona un nou sistema per estalviar fins un 80% d'aigua a les bugaderies

La prova es fa a les instal·lacions de la Fundació Ramon Noguera, en un projecte conjunt amb l'ICRA

La bugaderia de la Fundació Ramon Noguera de Girona és la primera de l'estat espanyol en provar un sistema de reciclatge, que permetrà estalviar entre un 50 i un 80% de l'aigua que utilitza.

En un projecte conjunt entre l'entitat i l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) s'ha instal·lat un aparell que recull tot el que sobra i ho tracta amb productes químics per tal de separar els residus i netejar de nou l'aigua.

Tot plegat es fa en tres fases que permeten netejar i posar a disposició la mateixa aigua i així estalviar, tant econòmicament com mediambientalment. La màquina està dissenyada per l'empresa francesa Tree Water. A través d'un sistema de tres fases aconsegueix recuperar entre el 50 i el 80% de l'aigua usada i la torna a introduir al sistema, a través d'un cicle intern. D'aquesta manera, la bugaderia pot reutilitzar-la i això es veu directament a la factura, ja que el consum baixa de manera considerable.

La investigadora de l'ICRA, Sara Rodríguez, explica que és un sistema "pioner" que permet un "estalvi de recursos important". En aquest sentit, Rodríguez creu que la tecnologia s'ha dissenyat per implementar-se a les bugaderies perquè són un negoci que fa un ús molt important d'aigua, però no descarta que es pugui aplicar en altres àmbits, com l'hostaleria.

Des de l'empresa Tree Water consideren que l'aparell és una "bona fórmula" per fer més eficient l'ús de l'aigua i gestionar bé un recurs "cada vegada més escàs". El cofundador de la companyia, Bruno Cedat, assenyala que ara per ara només hi ha dues màquines més com la que té la Fundació Ramon Noguera al món, però encara no han entrat en funcionament.

Així doncs, el projecte gironí és "pioner" en tots els sentits i ara serà objecte d'un estudi per confirmar que realment permet una reutilització eficient de l'aigua que fa servir. Amb tot, des de l'ICRA expliquen que està pensat només per a bugaderies petites o mitjanes, ja que les grans necessitarien un aparell molt més gran amb una tecnologia diferent que permetés gestionar una quantitat d'aigua com la que fan servir.

Una aposta també pel medi ambient

La directora de projectes de la Fundació Ramon Noguera, Marina Molina, explica que de seguida van tenir clar que havien de participar en el projecte, quan l'ICRA els va oferir la possibilitat de ser-hi. Molina assenyala que la seva raó de ser és la de inserir persones amb discapacitat, però que són "sensibles" amb el que passa a l'entorn.

Molina ha explicat que els treballadors de la fundació han estat en contacte amb els tècnics de l'empresa que els han anat explicant el projecte i l'objectiu d'estalviar aigua. "Tenien certa inquietud per saber si interferiria en el seu dia a dia, però la veritat és que des de l'empresa han treballat amb molta professionalitat i crec que podrem fer els testos necessaris sense cap inconvenient", ha comentat la directora de projectes de la FRN.