La 13a edició del FITAG es vol convertir en un generador de propostes

El festival ha renovat el seu equip i comptarà amb un espai dedicat als més menuts, el Petit FITAG

Del 27 al 31 d'agost, la capital gironina tornarà a acollir el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) que enguany comptarà amb 26 espectacles de 24 companyies, més de 300 participants i posarà 7.000 entrades a disposició del públic. Enguany, com a novetat, s'han creat nous espais com el Petit FITAG i l'objectiu del certamen és arribar a nous públics convertint-se en "projecte participatiu, obert i generador de propostes".

La inauguració serà a càrrec de la companyia Cràdula Teatre de Cassà de la Selva que oferiran 'UAP13', un projecte jove realitzat per més de 150 estudiants. El festival es complementarà amb una exposició fotogràfica que repassa els últims cinc anys del certamen.

En total, l'edició d'aquest any comptarà amb 24 companyies de teatre, vuit d'elles gironines, dos catalanes, tres d'arreu de l'Estat i la resta provinents d'Itàlia, Bèlgica, Mèxic, Israel, Rússia, Romania, Tunísia, Argentina i França. El certamen continua amb la voluntat de portar el teatre arreu del territori i, enguany, Llagostera, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, la Jonquera i Palafrugell bulliran amb tota mena d'espectacles teatrals.

Aquesta tretzena edició, tal i com ha explicat el director del FITAG, Martí Peraferrer, té una "clara voluntat" d'arribar a nous públics. D'una banda, s'han creat nous espais i, a més, s'ha renovat internament tot l'equip d'organització. A partir d'ara, l'entitat Teatre de Contacte, s'ocuparà de les tasques de gestió i atenció al grup. "És una edició en la que es pretén transcendir de la funció d'aparador per convertir el festival en un projecte popular, participatiu, formador, obert, dinàmic i generador de propostes", ha assegurat Peraferrer. En la mateixa línia s'ha mostrat la segona tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, Marta Madrenas, durant la presentació del FITAG 2013 que s'ha fet aquest divendres al pati de la Casa de Cultura. La tinenta d'alcalde ha ressaltat la col·laboració que sempre hi ha hagut entre el certamen i el consistori. "Es vol seguir apostant perquè es percebi Girona com una ciutat de festivals, com a mirador de cultura", ha comentat.

Com a novetat, la 13a edició del festival comptarà amb un el Petit FITAG, un espai on s'oferiran propostes teatrals per al públic més menut. L'entrada serà gratuïta i els espectacles es realitzaran els matins de dijous, divendres i dissabte a la Casa de Cultura de Girona. Seguint en aquest sentit, la setmana anterior al certamen, els interessats també podran participar en un curs gratuït de titelles d'espuma a càrrec de l'actor i director argentí Armando Rodriguez. D'altra banda, el festival continua apostant per la secció 'Microteatre' on una trentena d'actors i actrius amateurs de les comarques gironines presentaran sis històries breus sota la direcció escènica de Ramon Perera.

Aquest any també es consolida i s'amplia la franja gironina de teatre a l'escenari del pati de els Magnòlies. En aquest punt hi actuaran grups de Palamós, Vilablareix, Girona, Arbúcies, Llagostera, Fornells de la Selva i dues companyies de Figueres. De cara a la nit, els visitants podran gaudir del conegut FITAG de Nits a l'auditori Viader de la Casa de Cultura. Allà tothom qui vulgui podrà participar amb propostes breus i de petit format a partir de la 1 de la matinada.

Paral·lelament, del 27 al 31 d'agost també es podrà veure a la sala d'exposicions de la Casa de Cultura la mostra de fotografies de l'artista figuerenca Irene Roé que repassa els últims cinc anys del FITAG.