Portbou restableix lligams amb la càtedra Walter Benjamin

El consistori va abandonar-la el 2014 juntament amb el consorci del MUME

L’alcalde de Portbou, Gael Rodríguez, es va reunir el passat 18 d'octubre amb el director de la càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili, Maxi Fuentes, i amb la vicerectora de Territori i Compromís Social de la Universitat de Girona, Sílvia Llach, per tractar la reincorporació de l’Ajuntament de Portbou a la Càtedra.

La Càtedra Walter Benjamin de la UdG té l’objectiu de proporcionar un espai pel treball acadèmic i cultural en la memòria tant de la figura de Walter Benjamin com de les condicions històriques de les dictadures, de l’exili i de la guerra en els quals es despleguen la vida i obra de Benjamin.

L’Ajuntament de Portbou anteriorment ja havia format part del patronat de la càtedra fins que a l’any 2014 va sortir-se’n, com també va fer amb el consorci del MUME. L’alcalde assegura que aquestes decisions van ser “greus errors del passat” i que amb la nova etapa que van obrir el passat 17 de juny cal "reconnectar-se amb la resta d’institucions i col·lectius amb els que comparteixen reptes".

“Portbou aposta fermament per restablir aliances amb la universitat i el món acadèmic i social de les comarques gironines. També volem recuperar l’antic format dels col·loquis Walter Benjamin i donar un impuls a la Càtedra, colze a colze, amb el món acadèmic i les institucions memorialístiques de Catalunya per fer justícia a la memòria del pensador jueu mort a Portbou el setembre de 1940 i a la resta de persones anònimes que van travessar la frontera portbouenca” ha explicat Rodríguez.