Olot presenta un pressupost de 44,16 MEUR i incrementa un 3,5% els impostos

Les millores a la residència de Sant Jaume i la dinamització comercial del centre seran les principals inversions

L'equip de govern d'Olot (Junts i ERC) ha presentat aquest dimarts a la tarda el projecte d'ordenances fiscals i pressupost per al 2024. El consistori comptarà amb un pressupost de 44,16 milions d'euros, una xifra similar a la de l'any passat (43,83 MEUR).

Pel que fa a les ordenances, l'equip de govern preveu un increment global del 3,5% dels impostos. De tota manera, el consistori incrementarà la taxa d'escombraries un 17,5% ja que la Llei de Residus obliga als consistoris a fer pagar el 100% del cost del servei amb la taxa de la recollida. El govern de Junts i ERC preveu invertir 1,85 milions d'euros en les millores de la residència de Sant Jaume i 1,95 milions més en un projecte de dinamització comercial del centre del municipi.

El proper dijous a la tarda l'Ajuntament d'Olot aprovarà les ordenances fiscals i el pressupost per al 2024. Seran els primers comptes que presenta l'actual equip de govern format per Junts i ERC. Aquest dimarts a la tarda les dues formacions han presentat el projecte, que preveu un increment de 333.451 euros respecte el 2023.

Els pressupostos contemplen destinar 1,85 milions d'euros en la millora de la residència de Sant Jaume o 700.000 euros en la primera fase de les obres de la piscina municipal coberta. Per altra banda, també s'invertiran 200.000 euros pels vestidors de l'institut de la Garrotxa, que ja estaven pressupostats per aquest 2023 però es manté la partida a l'espera que la Generalitat executi l'obra. Aquestes millores formen part del compromís del govern per invertir un milió d'euros en la millora dels centres educatius de la ciutat.

En l'àmbit econòmic, el projecte de pressupost presentat per Junts i ERC preveu destinar 1,95 milions d'euros en un projecte de dinamització comercial del centre i 75.000 euros més per convertir Can Monsà en la fàbrica de la formació. El consistori mantindrà les ajudes en propostes culturals com Lluèrnia, el Sismògraf o la fora Orígens, entre d'altres.

Millores en els barris

Un altre eix del pressupost d'Olot serà la millora als barris i equipaments municipals. Per això el consistori destinarà 750.000 euros en el pla d'asfalts, millores de voreres i accessibilitat o 1,15 en la urbanització del barri Montolivet. La partida d'estalvi energètic serà de 80.000 euros, el doble que aquest any. A més, es reserven 456.979 euros per construir un carril bici a la carretera de Riudaura i la incorporació dels sis nous agents de la Policia Municipal.

El pressupost reserva una partida de 540.000 euros per a la compra de patrimoni del nucli antic. Es tracta d'un projecte que compta amb el suport de tots els grups polítics i que liderarà l'arquitecta Itziar González amb l'objectiu de rehabilitar i dinamitzar aquesta zona del municipi. Aquest conjunt d'inversions comptaran amb el suport de 4,04 milions d'euros que provenen de fons Next Generation.

Increment del 3,5% dels impostos

A banda del projecte de pressupostos, l'equip de govern ha presentat en roda de premsa les modificacions de les ordenances fiscals. En línies generals, els tributs augmentaran un 3,5%, per sota de l'increment de l'IPC, que se situarà entre el 4 i el 5% en el tancament d'aquest any. Aquest punt inclou un augment en l'IBI, entre d'altres impostos de competència municipal.

El que sí que pujarà més és la taxa d'escombraries. El motiu que han donat els regidors del govern és que la Llei de Residus obliga als consistoris a cobrir tot el cost del servei en la taxa que cobra als contribuents. Per això, de cara al 2024 s'incrementarà 15 punts a l'IPC, que suposarà 2,77 euros més al mes.

També canvien les bonificacions que es donaran en l'Impost de Construccions i Obres (ICIO) per a persones que instal·lin plaques solars a la capital garrotxina. Si bé fins ara rebien un descompte del 50% de l'impost, a partir del 2024 la reducció serà del 75%. Aquesta és una de les bonificacions previstes en els impostos municipals, que arriben als 700.000 euros.

L'alcalde d'Olot, Pep Berga, ha avançat les negociacions dels comptes amb la resta de formacions polítiques. Més enllà dels onze vots dels regidors de Junts i ERC, les ordenances fiscals rebran l'abstenció de la CUP i Activem Olot i en el pressupost s'hi abstindrà el PSC i Activem Olot.