Lloret incrementa un 11,5% l'IBI, un 17% el rebut de l'aigua i un 25,93% la taxa d'escombraries

El govern local ho justifica dient que és per pagar les inversions previstes

El govern local de Lloret de Mar (Selva) preveu apujar un 11,5% l'Impost de Béns Immobles (IBI) pel proper 2024. A més, planteja l'increment del 17% dels rebuts de l'aigua i un 25,93% en el cas de la taxa d'escombraries.

L'equip ha anunciat que mantindran les bonificacions actuals per a famílies vulnerables en l'IBI, la taxa d'escombraries o les factures de l'aigua. El regidor d'Hisenda de Lloret de Mar, Carlos Costa, afirma que no vol "seguir tapant forats amb modificacions de crèdit constants o radars en forma de guardiola" i per això justifica l'increment en impostos i taxes municipals. Per a Costa, els ingressos són necessaris per tirar endavant diverses inversions previstes al municipi pel proper 2024.

Els habitants de Lloret de Mar que tinguin un pis en propietat també hauran de pagar més a partir del 2024 en l'IBI. Concretament pagaran un 11,5% més que l'any passat si la proposta que planteja l'equip de govern municipal format pel PSC, Junts i Lloret en Comú Podem tira endavant. Aquest increment no és l'únic que es preveu en la modificació de les ordenances fiscals per al proper 2024.

El regidor d'Hisenda ha avisat que la factura de l'aigua també creixerà, en aquest cas un 17%. Ho justifica perquè cal millorar i reparar la xarxa d'abastiment d'aigua potable i per això destinaran els ingressos que obtinguin dels rebuts i un romanent municipal de mig milió d'euros a fer-ho.

De tota manera, Carlos Costa ha alertat que els veïns de Lloret de Mar podran optar a les bonificacions que hi havia fins ara en impostos i taxes municipals per a famílies vulnerables. També hi haurà la possibilitat de pagar la meitat de l'IBI durant tres anys si els propietaris instal·len plaques fotovoltaiques, un descompte que ja s'aplicava fins ara.

En paral·lel, l'àrea de Benestar i Famílies ja treballa en una línia d'ajudes per a parar el cop dels increments en taxes i impostos en el cas de les rendes més baixes del municipi. El que sí que s'ha acordat entre tots els regidors de l'equip de govern és la possibilitat de pagar els tributs municipals de manera fraccionada en deu pagaments. A més, els pressupostos del 2024 també s'ajustaran a la realitat econòmica del municipi per fer una gestió més eficient dels comptes.

Malgrat tot, Costa ha alertat que l'increment de la fiscalitat arriba després de buscar altres alternatives de finançament. Tot i així, ha llançat una crítica a la gestió de l'anterior equip de govern i ha assegurat que en el seu cas no vol "seguir tapant forats amb modificacions de crèdit constants o radars en forma de guardiola", en referència als radars que s'havien instal·lat a l'avinguda de la Vila de Blanes i que van acabar retirant per l'elevat nombre de sancions que posava cada dia.

El regidor emmarca l'increment amb una realitat que s'han "trobat" després d'entrar al govern municipal i assegura que forma part de la transparència que volen oferir als habitants del municipi.