L'Oncolliga Girona reivindica ''trencar el silenci'' entorn el càncer de mama

El manifest amb motiu del Dia Mundial reclama "fugir de la metàfora"

L'escriptora Maria Mercè Roca ha reivindicat avui la importància de "fugir de la metàfora" quan es parla del càncer i  "fer present, real i tangible" la malaltia per tal de "trencar el silenci" i exigir més recursos a les administracions públiques.

Roca ha fet aquesta reivindicació en el manifest que ha llegit en el marc de l'acte de commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama que ha organitzat la Fundació Oncolliga Girona. L'acte ha finalitzat amb la recreació d'un gran llaç gegant que s'ha dut  a terme amb la col·laboració del públic assistent i un grup d'alumnes del Col·legi Verd que sostenien globus de color rosa.

Roca, que va passar per un càncer de mama,  ha destacat que, sortosament, la manera com ens enfrontem a la malaltia ha anat canviant els darrers anys i "de mica en mica ha deixat de ser tabú".

També ha canviat, segons l'escriptora, la manera com en parlem. ""El llenguatge bèl·lic que hem fet servir durant tants anys estigmatitzava la malaltia i també el malalt, de qui dèixem que lluitava contra la malaltia i que la guanyava si es curava o perdia si es moria", ha indicat l'escriptora.

Per Roca, "avui dia sabem que la manera més sana d'estar malalt és fugint de la metàfora, no amagar ni amar-se la malaltia, sinó fer-la present, real i tangible". L'autora ha afegit que només d'aquesta manera podrem "exigir" als polítics i la sanitat pública que destinin més recursos a la investigació de la malaltia i a les proves diagnòstiques, per tal que no s'endarrereixin.

També, ha dit, és la manera de "normalitzar" la malaltia i fer possible que la societat integri les persones malaltes i "no les aparti".  "Fugir de la metàfora és, avui, simplement, trencar el silenci", ha conclòs.