Girona elimina la missa de Sant Narcís dels actes institucionals i Junts se'n desmarca

El consistori ho justifica per motius tècnics

Al programa de les Fires de Girona d'aquest 2023, la tradicional missa de Sant Narcís ja no apareix com a acte institucional. En comptes d'això, s'ha posat dins l'apartat d'actes destacats. Per primer cop, el consistori no s'encarregarà del protocol ni tampoc de convidar les autoritats, sinó que ho farà el Bisbat de Girona. Qui ho portarà, a títol individual, serà el cap de premsa i protocol de la Delegació del Govern, Quim Lladó.

La missa es farà el dia 29 d'octubre a les onze del matí a la basílica de Sant Fèlix. L'Ajuntament de Girona explica que el canvi es deu a motius tècnics, amb voluntat de reestructurar el programa de Fires i treure pes als actes institucionals.

Per això, en la mateixa línia, també s'han canviat de categoria -en aquest cas, passant-los a actes populars- activitats com la jornada de portes obertes, la tronada, la penjada de mosques o la trobada de gegants i la cercavila.

Fonts de Guanyem expliquen que l'alcalde, Lluc Salellas, no assistirà a la missa de Sant Narcís. Sí que ho faran, però, regidors de la formació i altres membres de l'equip de govern. Ara bé, el canvi dins el programa no ha agradat a Junts, un dels socis de l'actual tripartit.

En un comunicat, de fet, el grup municipal de Junts recorda que Sant Narcís "és el patró de la ciutat i origen de la nostra festa major, i que la missa en el seu honor és un dels actes rellevants per als gironins i gironines". Per això, Junts ja avancen que mantindran la missa a Sant Fèlix dins la seva "agenda institucional".

La decisió també ha comportat ja crítiques des de l'oposició. En un comunicat, el PSC considera que eliminar la missa de Sant Narcís dels actes institucions és "un error greu". La cap de l'oposició, Sílvia Paneque, ha afirmat que és un "element tradicional" i "arrelat a la ciutat". Per això, sosté que la retirada de l'acte de la programació de Fires "no ajuda a tenir cura de les bones relacions" que "sempre hi ha hagut" entre l'Ajuntament i el Bisbat de Girona.

Segons Paneque, les Fires han patit els últims anys un "excés d'ideologia" i insta el govern municipal a tenir en compte que la festa major de Girona és "de tothom".

També, la bandera de Palestina

La missa de Sant Narcís, però, no és l'únic afer que ha comportat una reacció per part de Junts. També ho ha fet la penjada d'una bandera de Palestina durant una concentració ahir al vespre a la plaça del Vi, en contra de la guerra entre Israel i Hamàs.

Fonts del govern municipal expliquen que la bandera la van penjar els mateixos manifestants, que van enfilar-se a la balconada amb una escala, i que després de la concentració, ells també la van despenjar.

En un comunicat, però, el grup municipal de Junts deixa clar que es desmarca de l'acció, dient que no en tenien cap coneixement. "En un moment de màxima complexitat internacional, ens exigim i ens emplacem a treballar amb el màxim rigor i seriositat", recull l'escrit de Junts.