Aina Tur guanya el 17è Premi Quim Masó amb 'Sis hectàrees d'olivera'

El muntatge es veurà al Temporada Alta 2024 i s'ha imposat a les dinou propostes presentades

El XVII Premi Quim Masó a la creació teatral ja té nom propi. Aina Tur ha guanyat el guardó pel projecte 'Sis hectàrees d'oliveres'. A través d'aquesta història, la directora i dramaturga balear, actual responsable de Programació de la Beckett, investiga la construcció del pensament i li dona un espai com a articulador del present teatral. "La dramaturga es planteja tot el que no es diu ni es pensa, però determina la percepció de la vida d'un mateix", destaca l'organització del premi.

La proclamació s'ha fet aquest vespre a la sala La Planeta de Girona, dins les activitats del festival Temporada Alta. 'Sis hectàrees d'oliveres' s'ha imposat als dinou projectes que s'havien presentat en aquesta edició del Premi Quim Masó, l'únic guardó a Catalunya que finança i impulsa la producció i l'exhibició de muntatges de text en llengua catalana.

Tur rebrà ara una dotació de 40.000 euros i portarà el seu muntatge al Temporada Alta 2024. Prèviament, i gràcies a la col·laboració amb el Grec de Barcelona, l'espectacle s'estrenarà a l'estiu al Heartbreak Hotel. Per escollir el premiat s'han tingut en compte l'interès artístic, la qualitat i la viabilitat econòmica i tècnica del projecte presentat.

A més de 'Sis hectàrees d'olivera', el jurat també ha escollit dues obres finalistes. Són les propostes 'Un turista se suïcida' de Sílvia Navarro i 'El Monstre' de Josep Maria Miró.

El jurat d'aquesta edició l'han format diferents professionals del món de les arts escèniques: Laura Serra (periodista cultural), Pere Puig (director teatral i director de la Sala La Planeta), Elena Carmona (directora del Teatre Municipal de Girona), Narcís Puig (Temporada Alta), i Josep Domènech (Bitò), Ester Nadal (actriu i directora) i Cesc Casadesús (director del Festival GREC). Ha actuat com a secretari el gestor cultural i ànima de la Llibreria 22 Guillem Terribas.

Plataforma de projecció

El Premi Quim Masó s'ha consolidat com una plataforma de suport i projecció per a companyies, productores, autors i directors. En són exemples Pau Carrió (13a edició), Jordi Oriol/Indigest (12a edició), d'Albert Arribas (9a edició), Joan Yago/La Calòrica (8a edició), Josep Maria Miró (7a edició), Miquel Gorriz (5a edició), La Conquesta del Pol Sud (3a edició) o Lluïsa Cunillé (1a edició), entre altres. Des de la seva creació l'any 2006, s'han presentat uns 300 projectes a les diferents edicions del guardó.

El Premi Quim Masó es va crear en reconeixement a l'actor, director i productor teatral gironí Quim Masó. Ell va ser un dels fundadors de la companyia El Talleret de Salt, el Grup Proscenium, la Llibreria 22 i Bitò.

Impulsat anualment per la Fundació La Ciutat Invisible i la Comissió Organitzadora del Premi Quim Masó, es tracta del primer premi que finança la producció d'espectacles teatrals en llengua catalana i impulsa l'exhibició de muntatges teatrals en català que combinen professionalitat, qualitat i creativitat. El premi compta amb el patrocini de la Diputació de Girona, Ribas-Àlvarez – Assessors i Consultors, l'Ajuntament de Girona, Bitò i Temporada Alta.

En la darrera edició, el Premi Quim Masó va ser per al projecte 'Els ossos de l'irlandès', de Teatre NU, escrit per Víctor Borràs Gasch i dirigit per Xavier Ricart. L'espectacle s'estrenarà el 20 d'octubre al Teatre de Salt, en el marc del festival, i després es veurà al Teatre Akadèmia de Barcelona (on hi farà temporada del 15 de novembre al 10 de desembre).

El muntatge, interpretat per Ivan Benet, Norbert Martínez i Ernest Villegas, parla de tres amics –en Llorenç, l'Héctor i en Xevi– que veuran desenterrar secrets que creien oblidats en un dia en què plou com feia anys que no plovia. Es tracta d'una comèdia que s'emmiralla en les dramatúrgies irlandeses que centren l'atenció en el món rural.