Apareixen pintades en suport a Palestina en diferents punts del call jueu de Besalú

L'Ajuntament ho condemna i demana "respecte" pel patrimoni històric del poble

Aquest dimarts han aparegut diverses pintades en suport de Palestina en diferents punts del call jueu de Besalú (Garrotxa). En concret, dues d'elles estaven a prop de l'antiga sinagoga del poble, més concretament en la descoberta de l'antiga muralla que fortificava el municipi i una altra al carrer del Portalet, just on hi ha una casa amb una escletxa on els jueus hi posaven la mezuzà.

Des de l'Ajuntament de Besalú condemnen els fets i exigeixen "respecte" pel patrimoni històric del poble. En aquest sentit, l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, assenyala que no és la primera vegada que passa i ha explicat que aquesta setmana la Brigada Municipal netejarà les pintades.

Guinó diu que fa uns dies que hi són i espera que els Mossos d'Esquadra facin les investigacions necessàries. L'alcalde lamenta els fets i recorda que s'ha fet en una zona que és considerada Bé d'Interès Cultural.

Besalú és un dels municipis amb el llegat jueu més important d'Espanya, amb els únics banys (Miquvé) de l'Estat d'aquestes característiques i els tercers d'Europa. Anualment un milió de jueus visiten el poble per admirar el patrimoni.

La vila comtal forma part de al Red de Juderias de España, una entitat que engloba altres indrets que destaquen pel seu llegat jueu com ara Còrdova, Tudela, Toledo o Barcelona, entre d'altres.

Ho netejaran

Guinó ha explicat que aquesta setmana mateix la Brigada Municipal s'encarregarà de netejar les pintades i tornar a l'espai el seu aspecte original. L'alcalde explica que no és la primera vegada que passa i lamenta que el patrimoni històric sigui un espai habitual on fer aquest tipus de bretolada.

De fet, el conflicte obert entre Israel i Hamàs a la franja de Gaza ha coincidit amb aquestes pintades, però Guinó explica que ja fa temps que els passa. Aquest dimarts hi ha diverses concentracions en favor del poble palestí a les comarques de Girona, entre elles, una a la Plaça del Vi de Girona.