Comença la segona edició de l'Escola de Carrossaires de Palafrugell

Una desena de persones aprendran a fer "ninos" i escultures

La segona edició de l’Escola de Carrossaires de Palafrugell (Baix Empordà), va començar ahir amb una desena d’assistents. El curs té com a principal objectiu mantenir aquesta tradició tan arrelada i diferencial dels carnavals a la vila.

El curs s’allargarà durant els mesos d’octubre, novembre i desembre, temps durant el qual els alumnes aprendran a fer "ninos" i escultures carrossaires. Les temàtiques estan dividides en dos grans blocs: un de més teòric i un altre de més pràctic. Les sessions s’impartiran els dilluns al vespre entre les instal·lacions de Can Genís i la Nau dels carrossaires.

L’activitat, està organitzada per l’Associació de Colles de Festes de Primavera i el curs l’imparteix Julio Navarro, amb una llarga experiència en el món del carrossaires i de les Festes de Primavera.

Tot i que ja s’ha fet la primera sessió, encara hi ha alguna plaça disponible, així que si hi ha persones interessades en fer el curs, es poden inscriure’s a través del web www.cangenis.cat

D’altra banda, durant els mesos de gener i febrer s’impartirà un curs de Maquillatge artístic per al món dels carnavals. Aquesta formació impartida per Barbara Viñas es farà durant 5 divendres a Can Genís.

L’art de crear una carrossa

Les carrosses són un tret diferencial de les colles de carnaval a Palafrugell. El treball de construcció de la carrossa podria bé considerar-se un treball d’artesania doncs les tècniques i material que s’hi utilitzen són molt diversos amb acabats de molta qualitat.

Tradicionalment, els grups de carrossaires solien estar integrats per persones provinents de diversos oficis que sempre podien aportar la seva expertesa en la construcció de les carrosses, com la fusteria, la pintura, l’electricitat, etc.

Així doncs, la creació d’una carrossa és una tasca que comença molts mesos abans de la celebració del Carroussel del Costa Brava a la primavera. Generalment, uns sis mesos abans de les Festes de Primavera, cada colla es reuneix per decidir el tema. Un cop triat es comença a treballar per perfeccionar la idea i obtenir un primer esbós del que serà la carrossa i poc a poc es va treballant fins a tenir-la enllestida per desfilar.

L’estructura de la carrossa es crea sobre una plataforma de fusta que es posa en un camió vell del qual s’ha aprofitat el motor. Cada colla utilitza diferents tècniques i materials com per exemple ferro, fusta, poliuretà, guix, etc. per confeccionar estructures, ninots i elements decoratius.

Les carrosses surten al Carroussel acompanyades d’una comparsa. La comparsa consta de dos elements bàsics: el vestuari, que habitualment es dissenya i s’encarrega a un modista: i la coreografia, que demana a la comparsa trobar-se uns dies a la setmana per assajar-la amb la música escollida.