Blanes apuja un 7% l'IBI i l'impost de vehicles i un 15% totes les taxes

L'abstenció dels comuns permet tirar endavant les ordenances fiscals

El govern de Blanes (Selva) preveu un increment de la despesa pel 2024 i arribarà als 5,6 milions d'euros. Per aquest motiu, el tinent d'alcalde d'Hisenda de Blanes, Jordi Calvet (PSC), ha justificat que calia incrementar els ingressos municipals.

Per fer-ho, el govern local ha optat per apujar un 7% l'Impost de Béns Immobles (IBI) i l'impost de vehicles. Pel que fa a la resta de taxes, a partir de l'1 de gener del 2024 seran un 15% més cares.

Tot i així, aquest increment només permetrà generar 3,8 milions d'ingressos en el millor dels casos. Per això, Calvet avisa que caldrà buscar noves fonts de finançament que permetin tirar endavant tots els serveis i despeses previstos. Una d'elles podria venir de la nova licitació de les zones blaves. L'altra que Calvet ha dibuixat en l'horitzó és la de millorar la recaptació municipal.

Calvet ha detallat que aquest increment de la fiscalitat haurà de contribuir a finançar els augments que es preveuen en diferents capítols dels pressupostos municipals. Per una banda, hi haurà un augment de la despesa de 750.000 euros en el capítol destinat a pagar les plantilles.

Entre d'altres, el tinent d'alcalde preveu crear 26 llocs nous que fins ara estaven a l'organigrama municipal però les places no es cobrien perquè no hi havia dotació pressupostària.

Per altra banda, en el capítol 2 també hi haurà augments en la despesa per l'increment del cost que aplicarà Aigües Ter i Llobregat (ATLL) o el nou sistema de recollida d'escombraries porta a porta en alguns barris.

Calvet preveu altres augments per la renovació d'alguns contractes que ja fa anys que s'havien esgotat però s'havien anat prorrogant fins ara. Un d'ells és el de la neteja en les dependències municipals o també el del transport públic municipal, que es va acabar fa tretze anys.

Escut social

Com a part de les ordenances fiscals, el nou govern ha inclòs un recàrrec del 100% per als propietaris que tinguin els pisos buits. Si els titulars els inclouen en la Borsa d'Habitatge de Lloguer Social, quedaran exempts de pagar aquest impost en el primer any, com a mesura social.

Una altra de les mesures que s'aplicaran a partir de l'1 de gener és el reforç en les ajudes per pagar l'IBI i també una bossa d'ajudes per pagar la taxa de neteja i recollida d'escombraries. Si fins ara s'hi destinava 50.000 euros, de cara al 2024 la xifra augmentarà fins als 150.000. L'objectiu és que a partir d'ara sigui més fàcil tramitar les ajudes. Per aconseguir més eficiència en aquests processos, es crearà una nova plaça a la plantilla del personal.

Amb aquesta mesura es vol resoldre el problema en el cobrament de les ajudes per pagar l'IBI que hi havia en els últims anys, segons el govern local. Jordi Calvet ha assegurat que hi ha persones que van tramitar l'ajuda el 2021 i encara no l'han cobrat. Per això, la nova plaça que es crea és per gestionar exclusivament les ajudes de l'IBI i la taxa d'escombraries.

Crítiques de l'oposició

L'augment d'impostos no ha estat ben rebuda per bona part de l'oposició, que ha votat en contra de les ordenances fiscals previstes pel 2024, menys Blanes en Comú Podem que s'ha abstingut. Per una banda, la CUP ha apostat per augmentar taxes com l'ICIO o d'altres impostos a empresaris per ajudar a contrarestar l'augment de la despesa. Per a Carles Estríngana es tracta d'impostos que no afectarien a les classes populars i això reduiria la pressió fiscal a les classes baixes i mitjanes.

Des de Vox, el portaveu s'ha mostrat contrari a l'increment i ha acusat al govern local de justificar l'apujada per pagar "l'augment de sous" del govern local o una subvenció a una televisió local privada. El PP també retreu que el govern local s'excusi en la inflació per incrementar les taxes municipals. El portaveu de la formació, Pere Adrian Robert, ha afirmat que el consistori no podrà convocar les 26 places de funcionaris en un any. Robert creu que això serà una distracció perquè el govern local pugui "generar un romanent" que posteriorment dedicarà a altres partides, com ara "paguetes als amics de l'alcalde".

ERC ha aprofitat per defensar la gestió feta de l'economia municipal en els últims quatre anys, quan Àngel Canosa va ser-ne l'alcalde. Canosa ha retret que moltes formacions critiquin ara que no hagués apujat els impostos en tot el mandat i ha recordat que l'impacte de la pandèmia els va portar a congelar taxes. L'exalcalde i actual cap de l'oposició ha tret pit de la seva gestió malgrat la inflació perquè va aconseguir "quadrar els números" al llarg del mandat i, de fet, generar superàvit cada anualitat.

Per la seva banda, els comuns han estat més crítics amb aquesta congelació de taxes. Tot i recordar que el consistori venia d'una situació econòmica delicada, el regidor de Blanes en Comú Podem, Víctor Catalán, ha apuntat que el municipi ha d'afrontar un increment molt alt de cop de les taxes perquè durant molts anys han estat congelades. "Potser l'error va ser no haver-ho fet a poc a poc els anys abans", ha afegit Catalán.