Neix la primera colla gegantera del Pont Major de Girona

Un grup de famílies crea una gegantona que representa una majordoma acompanyada de gallines

El barri del Pont de Major de Girona ja té la seva primera colla gegantera. Un grup de famílies han impulsat la creació d'una gegantona, la Majordoma del Pont. Dissenyada per l'escultor Nuxu Perpinyà i inspirada en una llegenda, la gegantona és una noia jove de vestit negre i davantal blanc acompanyada de tot d'imatgeria que recorda la història que acompanya.

Té en compte dos fets reals: que a la rectoria de l'església de La Pietat -ara al costat del Centre Cívic- hi havia hagut majordomes. I que a la plaça del darrere, ara entre la biblioteca i el dispensari, hi havia hagut un gran arbre que va donar nom a la plaça de l'Om. La gegantona es presentarà aquest diumenge i el 5 de novembre participarà a la cercavila de les Fires de Sant Narcís.

La idea de crear una colla gegantera es va començar a forjar durant la festa major de l'any passat al barri del Pont Major. "Arran de teixir vincles amb l'Associació de Veïns per ajudar a organitzar la festa, en Josep Maria Castenyer, president de l'entitat, va trobar-se amb mi perquè tenia interès en la història del barri i em va explicar la llegenda", diu Albert Coll, autor del text de la llegenda de La Majordoma de la plaça de l'Om i membre de la colla.

"Durant la festa, una mica de broma i una mica seriosament, l'Albert va llançar la proposta de fer una gegantona i a partir d'aquí va començar a agafar forma la idea i s'hi van anar unint famílies", afegeix Maria Garriga, una altra de les membres de la colla.

La recuperació d'una llegenda

Explica així la llegenda que fa molts i molts anys al Pont Major hi va viure una majordoma a la rectoria que rentava la roba amb tanta energia que tot el barri s'emplenava de bombolles de sabó, despertant somriure i jocs de grans i petits. Les seves gallines estaven molt contentes amb l'olor de net que feia la roba i s'enfilaven als fils d'estendre mentre prenien el sol.

Després d'un hivern fred i plujós, va fer una bugada tan i tan gran que li van faltar estaques i fil per penjar la roba. En va improvisar amb branques, però entre el pes i les gallines que hi pujaven al damunt va acabar caient un dels pals.

De l'enrabiada, la majordoma va clavar l'estaca que havia caigut a terra amb totes les forces que va poder. La sorpresa va venir quan, l'endemà al matí, no només l'estaca no havia caigut, sinó que s'havia convertit en un om gros i valent.

D'aquesta manera, la gegantona de la colla del Pont Major duu a la mà esquerra el cistell gros on acostumava a dur la roba neta. Es tracta d'un cistell on també pot portar una de les seves gallines. A la mà dreta, hi porta el pal d'estendre roba que li va caure. I l'acompanyen tot de bombolles de sabó de quan feia la bugada de forma enèrgica, a més d'una desena de cavallets en forma de gallinetes que portaran els infants al so de la música.

Una nova majordoma

Segons explica la nova colla gegantera, la gegantona contribueix així a ampliar les llegendes al voltant de majordomes a Girona. Mentre que la del Pont és molt jove, al Passeig Arqueològic -sota de la torre Cornèlia- una escultura de Josep Bosch Puy recorda la llegenda de la majordoma de Sant Narcís.

"Es tractava d'una dona que, encara que tenia més de 100 anys, tenia un aspecte ufanós, amb una pell tan tendra que semblava de flor de mató. Era immensament grassa, ostentosament presumida, i una xafardera impenitent, amb dots de remeiera i de cuinera i que dominava les ciències dels altres i les plantes", resa el text de l'activista cultural gironí Josep Tarrés, que va crear el personatge.

20 anys del Centre Cívic

La colla gegantera del Pont Major presentarà oficialment la nova gegantona aquest diumenge, en un acte que s'emmarca dins el 20è aniversari del centre cívic del barri. Es farà una cercavila amb la Xaranga Bufatramuntana i un vermut gratuït.

A més, la gegantona també participarà, amb la resta d'imatgeria popular gironina, a la Plantada de gegants i la cercavila de les Festes de Sant Narcís. També es preveu presentar-la als diferents centres educatius del barri: l'escola bressol del Pont, l'escola Carme Auguet, el FEDAC Pont Major i l'Institut Narcís Xifra.