Girona impulsa la formació de joves desocupats cap a nous sectors econòmics

Marta Madrenas qualifica aquesta iniciativa de “pionera dins el conjunt de les polítiques actives d’ocupació”

El mòdul d’Operacions Auxiliars d’Elaboració a la Indústria Càrnia és el nou mòdul de formació professionalitzadora que s’ha impulsat des del Servei Municipal d’Ocupació i que s’ha dut a terme a les instal·lacions de l’Institut per a la Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) a Monells, conjuntament amb l’Escola de Capacitació Agrària de l’Empordà.

El curs forma part del programa de Joves per l’Ocupació que duu a terme el Servei Municipal d’Ocupació de l’Ajuntament de Girona i dins del quan s’atenen a un total de 120 joves gironins. Tots aquests joves han realitzat diferents tipus de formació i en aquests moments 30 d’ells estan realitzant pràctiques en empreses i 19 han accedit ja a un contracte de treball, 3 dels quals han realitzat el nou mòdul d’Operacions Auxiliars d’Elaboració a la Indústria Càrnia. Cal ressaltar que aquesta xifra es possible que s’incrementi ja que el 13 de setembre és la data màxima que ha establerta pel SOC per a formalitzar la contractació dels joves del programa per part de les empreses.

La regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, considera que la iniciativa d’obrir la formació dels joves en aquest àmbit és “pionera dins el conjunt de les polítiques actives d’ocupació” i manifesta també la voluntat i l’interès de l’Ajuntament per la inversió en la qualificació professional de les persones desocupades i valora com a “summament interessant establir aquesta col·laboració entre l’Ajuntament de Girona i l’IRTA, com a institució referent en el sector agroalimentari”. D’altra banda, el director de l’IRTA a Monells, Joan Tibau, s’ha mostrat interessat a continuar col·laborant amb l’Ajuntament de Girona per poder planificar curt termini noves actuacions orientades a col·lectius desocupats.

L’agroalimentari és dels pocs sectors industrials que continua generant llocs de treball a les comarques gironines. En aquest sentit, les indústries de productes alimentaris comptaven amb 3.359 treballadors (RGSS i autònoms) a la comarca del Gironès el març de 2013, xifra que representa el 34’9% dels afiliats al sector industrial. Pel que fa a la creació de llocs de treball, des de 2009 ha registrat una taxa de creixement del 7’7% en quatre anys. (*)
Sobre l’IRTA

L'IRTA és un institut d'investigació de la Generalitat de Catalunya, adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, l’objectiu del qual és contribuir a la modernització, competitivitat i desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari i aqüícola, al proveïment d'aliments sans i de qualitat per als consumidors i, en general, a la millora del benestar de la població; en aquest sentit, fa una aposta ferma per a impulsar la recerca i el desenvolupament tecnològic dins l'àmbit agroalimentari, i per estar al costat de l’empresa per a garantir-ne la seva aplicabilitat.