Creen un web per promoure el consum responsable de peix

Entitats ecologistes recomanen evitar el consum d'espècies mediterrànies amenaçades com el roger, el lluç o la tonyina

La Mediterrània, amb unes 17.000 espècies marines, és un dels mars del planeta amb més biodiversitat. Amb tot, i com han alertat aquest dimecres l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i Salvem l'Empordà, moltes espècies estan abocades a l'extinció si no se'n fa una pesca i un consum responsables.

És per això que el mes d'agost entrarà en funcionament el web www.sospeix.org per promoure el consum responsable de peix a les comarques gironines i transmetre als consumidors que espècies com el roger de roca, el lluç o la tonyina, altament amenaçades, es poden substituir per d'altres d'igual qualitat però menys conegudes com el maire, el verat o el sorell, habituals a les costes.

Així, els usuaris trobaran informació de peixos com ara el roger de roca, el lluç o la tonyina, altament amenaçats, i d'altres menys coneguts com el maire, el verat, el sorell o el corball de roca dels que en recomanen el consum. A més, el web inclourà receptes per cuinar els peixos menys coneguts i, d'aquesta manera engrescar els usuaris a consumir-les. En aquesta línia, també s'inclourà una guia de restaurants i comerços que ofereixen les espècies en millor estat de conservació.

La campanya es complementarà amb activitats diverses com ara sortides en vaixell i en caiac per conèixer la diversitat de la costa gironina. Les sortides, que es faran entre els mesos de setembre i octubre, es faran sempre amb pescadors i científics per fomentar d'una manera lúdica el coneixement del medi litoral i marí i la seva conservació.

Per últim, la campanya SOS peix també compta amb una elaboració d'un recurs educatiu a disposició dels centres escolar per introduir-lo a les aules, on es treballarà la problemàtica dels recursos marins, i es realitzaran activitats i xerrades en l'àmbit dels menjadors escolars perquè els alumnes coneguin la campanya i adquireixin coneixements de quines són les millors espècies de peix i marisc per incloure a la dieta.

Les responsables del projecte, Selena Gismeros i Barbara Smith han explicat que inicialment la campanya s'ha adscrit al litoral gironí perquè la subvenció que han de rebre del Departament de Territori i Sostenibilitat els obligava a acotar-la al territori. Amb tot, i a banda de les sortides que es faran a l'Alt Empordà entre Llançà i l'Escala, confien que el web difongui la informació, que és aplicable a tota la mediterrània, a tots els usuaris interessats en la problemàtica.