El parc natural del Cap de Creus estrena nova seu en el seu 25è aniversari

David Mascort ha avançat que el PRUG s'aprovarà el 2024

El parc natural del Cap de Creus ha inaugurat aquest diumenge la nova seu coincidint amb la celebració del 25è aniversari. El traspàs de les oficines a l'antic CAT de Vilajuïga (Alt Empordà), que fins ara estaven instal·lades al monestir de Sant Pere de Roda, suposa per director Ponç Feliu "un enfocament nou cap al futur per ser més accessibles per a tothom".

L'acte arriba en un moment en què el parc està pendent que s'aprovi el Pla Rector d'Usos i Gestió (PRUG) per regular l'activitat al medi marí. Per Feliu, aquesta és "l'assignatura pendent" del parc, que el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort (qui també ha assistit a la inauguració), ha avançat que "està previst que surti a exposició pública a finals d'any i s'aprovi el 2024".

El PRUG tindrà una vigència de quatre anys i regularà les activitats que es duguin a terme dins l’àmbit marí del Parc per garantir la conservació del patrimoni natural, tot vetllant per la compatibilitat dels usos i la sostenibilitat de les activitats econòmiques.

Entre d’altres, establirà la regulació dels usos professionals, esportius, recreatius, educatius i científics a l’àmbit marí del Parc Natural i la planificació de les actuacions que cal realitzar-hi. També preveu un augment de la vigilància i el control de les activitats que s’hi desenvoluparan.

Així mateix, inclou el concepte de planificació i gestió adaptativa per poder ser revisat i actualitzat de manera àgil i adequar la regulació de les activitats humanes a la capacitat de càrrega que el medi pot suportar.

“Estem convençuts que el PRUG marí del Parc Natural de Cap de Creus beneficiarà el medi natural i tots els sectors implicats”, ha afirmat Mascort. Paral·lelament, el conseller també ha explicat que s’està treballant en l’adquisició de finques d’alt interès per a la preservació de la biodiversitat del Parc. Entre aquestes, ha destacat la finca de Mas Ventós, la de Sant Pere de Rodes i d’altres finques situades dins la Reserva Natural de Cap de Creus i la Reserva Natural Integral de Cap Norfeu.

Un nou equipament

El conseller ha inaugurat la nova seu del Parc Natural, que alhora serà un altre Punt d’Informació del Parc. El nou equipament, ubicat a Vilajuïga en un espai cedit per l’Ajuntament, acull també les oficines del personal tècnic i una sala multi-usos amb capacitat per a una vuitantena de persones. Així mateix, inclou una sala de reunions i un espai de magatzem, entre d’altres. El Departament ha invertit uns 200.000 euros en les obres.

Amb l’equipament de Vilajuïga i d’altres com el de Tudela, l’Espai Cap de Creus situat al far de Cap de Creus, Mas Ventós, el Corral d’en Morell i Punta Falconera, actualment el Parc ja compta amb un bon nombre de punts d’informació i atenció als visitants.

En un futur, també s’hi sumarà un altre a S’Alqueria, a prop de Portlligat, que substituirà el del Corral d’en Morell com a punt d’inici de la visita a la Reserva Natural Integral de Cap de Creus i lloc de sortida dels autobusos llançadora.

Història del Parc

El Parc Natural de Cap de Creus es va crear l’any 1998, però la voluntat de protegir aquest espai arranca molt més enrere quan a finals dels anys setanta, a través de l’obra col·lectiva Natura, ús o abús? Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans (1976, Ed. Barcino), ja s’assenyalava el cap de Creus com una zona de protecció recomanable. Però no va ser fins als anys 90 quan es avançar de manera decidida en la creació del Parc.

En aquella època, la IAEDEN (Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura), conjuntament amb altres entitats i organismes, va impulsar una campanya per a la declaració de la península de cap de Creus i la serra Verdera com a Parc Natural mitjançant la recollida de més de 18.000 signatures, l’emissió d’informes tècnics per part de diversos científics i el suport d’entitats del món del submarinisme d’arreu d’Europa. La tasca de la IAEDEN va ser clau perquè ciutadania, ajuntaments i la Generalitat mateixa donessin un impuls definitiu a la creació del Parc Natural.

L’any 1992, es va publicar el decret mitjançant el qual s’aprovava el Pla d’espais d’interès natural (PEIN) que va establir una xarxa de 144 espais, entre els quals hi havia el cap de Creus. El mes de març de 1996, els llavors departaments d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i de Medi Ambient van redactar l’avantprojecte de llei de protecció del cap de Creus, que es va aprovar de manera definitiva el març de 1998.

Actualment, el Parc Natural té una superfície de 13.843 hectàrees, de les quals 10.780 són terrestres i unes 3.000 són marines. Es tracta del primer parc maritimoterrestre de Catalunya i s’estén pels municipis del Port de la Selva, Cadaqués, la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Roses.

Constitueix un paisatge únic on podem trobar des de praderies de posidònia i fons de coral·ligen fins a espècies endèmiques com el cargol Mastigophallus rangianus o la planta del sèseli de cap de Creus (Seseli farrenyi). Així mateix, cal destacar el paisatge agrari en mosaic o, en l’àmbit patrimonial, la presència de dòlmens, monestirs, masos i construccions de pedra seca.

L’any passat, el Parc va rebre 450.000 visitants, segons les dades recollides pels comptadors de l’espai, tot i que s’estima que el nombre és molt més elevat i supera el milió de visitants. L’any 2022, es van atendre a través dels punts d’informació del Parc 55.162 persones, de les quals gairebé la meitat durant el mes d’agost. Així mateix, 29.150 persones van emprar el bus llançadora per accedir a la Reserva Natural Integral de Cap de Creus.