Murals, grafitis i ‘skateboards’ omplen la primera jornada Blanes Urban Fest

La programació del BUF! es complementa amb la programació musical del Passeig del Mar

El hip-hop, els grafitis i els skateboards han desembarcat aquest dijous a la tarda a Blanes (Selva) en la primera jornada del festival de cultura urbana que organitza el municipi. Al llarg de la tarda s’ha fet un taller d’’skateboard’ per animar als més joves a introduir-se en aquesta disciplina esportiva.

En paral·lel, dos artistes estan pintant murals de grans dimensions a la biblioteca i la plaça de Catalunya. Aquesta nit la programació musical tancarà la primera jornada amb les actuacions de DPraims, Dugarry, Kanela i Letícia Sabater. El Blanes Urban Fest (BUF!) s’allargarà fins aquest diumenge amb l’objectiu de dignificar la cultura urbana en totes les seves vessants.

Blanes (Selva) ha aprofitat el pont del Pilar per estrenar la nova aposta cultural: el BUF! Es tracta d'un festival de cultura urbana en què es pretén difondre les diferents disciplines artístiques que hi ha com ara el hip-hop, l''street art' o la pràctica de l''skateboard'. Amb aquest altaveu, el consistori vol dignificar la cultura urbana més enllà de les expressions que tenen alguns joves de forma espontània al carrer.

Per aquest motiu el govern local ha tornat a contactar amb l'il·lustrador cèlebre de Blanes, Saturno, que aquest estiu ja va pintar un cavaller lluitant contra un drac a la façana del Teatre Municipal, en ple nucli històric i turístic. La pintura va aixecar molta expectació entre els veïns per veure com casaria amb la font gòtica que hi ha al costat. El resultat, però, ha estat satisfactori per a la majoria de blanencs.

Ara, tindran l'oportunitat de gaudir d'una nova obra de Saturno a la façana de la biblioteca comarcal. Miguel Ángel Sánchez Martos, conegut com a Saturno, explica que arquitectònicament "és una de les millors ubicacions" on l'artista havia pintat fins a dia d'avui. El motiu és que es tracta d'una façana que fa una mica de corba amb una allargada de 22 metres.

L'artista vol plasmar els jardins de Marimurtra en aquest mural, una de les joies de la corona del municipi. Saturno combinarà les flors i la vegetació que hi ha als jardins amb la fauna que es pot trobar sota l'aigua de Blanes. Per això hi haurà un pop i diversos peixos que nedaran sobre flors.

Mural a la plaça dels Països Catalans

El de Saturno no serà l'únic mural que es pinti durant el BUF!, ja que una de les parets de l'antic pavelló poliesportiu que hi ha a la plaça dels Països Catalans també rebrà un rentat de cara amb un mural de grans dimensions.  Tirso Paz Sans, conegut artísticament com Bublegum, ha estat l'encarregat de posar-hi color amb la cara d'una dona en una de les parets i una rosa en l'altra. Mentre Bublegum executa la seva pintura, la plaça dels Països Catalans s'ha convertit en un skatepark aquest dijous.

Al llarg de la tarda s'ha fet un taller dirigit especialment per a infants d''skateboard'. La regidora d'Esports de Blanes, Mònica Rabassa, ha destacat que la intenció era oferir "un primer contacte" amb una disciplina "molt estesa" al municipi. A mitja tarda també s'ha fet una exhibició de monopatí. Rabassa ha detallat que hi han participat professionals i una escola.

Aquesta és una de les potes del BUF! que ha arrencat a Blanes aquest dijous i s'allargarà fins el diumenge. El cap de setmana es farà un concurs de grafitis. La regidora de Joventut, Estefanía Romero, ha afirmat que han rebut un gran nombre de sol·licituds per participar-hi. Hi ha joves de Blanes, però també d'altres municipis de Catalunya. Per participar-hi, els interessats han enviat una proposta del que tenen pensat pintar i també altres obres perquè el consistori avaluï l'estil i reparteixi els 25 espais destinats al concurs.

El festival de cultura urbana de Blanes també organitzarà una batalla de cançons i tallers de danses urbanes com ara el hip-hop i el breakdance. A més es projecten pel·lícules a l'aire lliure a l'entrada de la biblioteca comarcal. A la nit també hi haurà actuacions musicals gratuïtes en un escenari muntat al passeig del Mar.