Banyoles presenta l’exposició dedicada als antics gegants de la Faràndula

La mostra, que s’inaugura demà, recull la història del folklore festiu de la vila

L’Ajuntament de Banyoles (Pla de l'Estany) inaugurarà demà l’exposició ‘Els antics gegants de Banyoles’. La mostra és la tercera part de l’exposició dedicada a la faràndula banyolina i explica la història dels antics gegants, que van participar en les celebracions populars a partir del segle XIX.

L’exposició, que es podrà veure fins a finals de novembre a l’Espai expositiu municipal Can Tarradas, repassa també la història de la Tronada i la Teiera de la plaça Major i fa un recorregut pels 25 anys de la colla Gàrgoles de Foc.

L’exposició vol posar en valor la tradició centenària del bestiari i la faràndula de Banyoles. Gegants, capgrossos, cavallets i bestiari han passejat tant per les festes religioses i populars com també pels balls de Passada.

L’exposició ressegueix la cavalcada dels cavallets barrocs, els antics cavallets de 1908 (avui restaurats) i finalment els cavallets de l’any 2009, que són els que actualment ballen per la Festa Major de Sant Martirià. L’any passat l’exposició es va ampliar amb la història dels capgrossos o, com se’ls coneixia tradicionalment a Banyoles, els berrugues i aquest any se centra en la història dels antics gegants.

El regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que “el bestiari i la faràndula banyolins són una part fonamental del patrimoni de la cultura popular de la ciutat” i ha afegit que “aquesta exposició és la tercera part de la mostra que hem ensenyat en els darrers anys i que està plenament consolidada com una tradició més perquè les famílies l’esperen especialment”.

Cuenca ha explicat que “teníem previst que l’exposició s’havia de dedicar a la història dels gegants, però finalment només es dedica als antics gegants i hi incorporem apartats específics dedicats a la Tronada i a les Gàrgoles de Foc, dels quals aquest any commemorem aniversaris”.

‘Els antics gegants de Banyoles’ és fruit de la investigació exhaustiva en arxius i documents històrics que han fet els dos comissaris de la mostra, l’historiador de l’art Guerau Palmada i el folklorista Àngel Vergés, mentre que el disseny de l’espai expositiu és de l’Estudi Oliver Gràfic.

Guerau Palmada ha explicat que “l’exposició se centra en els antics gegants, que són menys coneguts perquè actualment no es conserven”. Els primers gegants de Banyoles documentats són de mitjans del segle XIX i se’n va encarregar dues restauracions, la primera de les quals l’any 1887, al pintor modernista Manel Pigem. En la mostra, es recullen anècdotes com la caiguda que va patir la gegantessa l’any 1900, a partir de la qual va sortir amb el nas aixafat en diferents celebracions populars.

També s’explica com la segona restauració no va acabar d’agradar la població i finalment l’any 1916 es va adquirir una altra parella de gegants de la foneria Barberí d’Olot, que van ser molt ben acollits, però que l’any 1936, amb l’esclat de la Guerra Civil, les milícies antifeixistes els van cremar a l’exterior de l’ajuntament, on s’exposaven.

La dissenyadora gràfica Isabel Oliver, responsable de la museografia de l’exposició, ha explicat que “la mostra continua la línia gràfica de les dues primeres parts de la mostra, però el fet que no hi hagi tanta informació gràfica sobre els antics gegants ens ha permès introduir un vídeo dels personatges que han estat vinculats a la història dels antics gegants i això ens permetrà donar-hi continuïtat en el futur digitalitzant els documents històrics”.

La tronada

L’exposició de la faràndula dedica un apartat específic a la Tronada que es va recuperar fa uns anys al programa de la Festa Major i de la qual aquest any es commemoren els 400 anys del primer document escrit on es té constància de la celebració a Banyoles. Guerau Palmada ha explicat que “la Tronada de Banyoles és una de les més antigues documentades de Catalunya ja que la primera menció que en tenim és de l’any 1623”.

En el document, com ha detallat l’historiador, s’explica l’entrada solemne del nou Abat a Banyoles i es recull com, al mig de la plaça Major, es van llençar tres salves o morters en honor a la seva arribada. Aquests tres morters es continuen llençant actualment en la Tronada, que es fa el divendres de festa major a la plaça.

La teiera

En l’exposició, s’explica també la història de les antigues teieres dels segles XVII i XVIII que hi havia a cadascuna de les cantonades de la plaça Major i on es cremava llenya per il·luminar les festes i celebracions populars que es feien a la plaça, atès que la ciutat no tenia enllumenat públic i així es podien allargar les celebracions. Aquest any, la única teiera que es conserva s’il·luminarà de nou i Cor de Teatre cantarà el cant litúrgic Te Deum Laudamus que es va interpretar l’any 1910 en un celebració a Banyoles contra el rei Felip V.

Les Gàrgoles de Foc

Un dels apartats de la mostra recull també la trajectòria de la colla de diables Gargòles de Foc, que es va crear a Banyoles l’any 1998 i que aquest any celebra el seu 25è aniversari. L’exposició fa un recorregut per la història de la colla a través de fotografies, cartells, vestits i elements de pirotècnia utilitzats per les Gàrgoles.

L’exposició ‘Els antics gegants de Banyoles’ es podrà veure fins al 30 de novembre de dilluns a diumenge de les 9 del matí a les 9 del vespre i l’entrada és lliure. Està organitzada per l’àrea de Festes de l’Ajuntament i compta amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat.