Reobren el camí de ronda entre Calonge i Platja d'Aro

Portava més de tres anys tancat per una esllavissada

L'Ajuntament de Calonge ha reobert el camí de ronda que uneix Sant Antoni amb Platja d'Aro, i que portava més de tres anys tancat després que una esllavissada n'esfondrés un tros. En aquesta part de costa, la gran nevada de principis del 2010 va anar acompanyada d'una forta llevantada, que va fer baixar part del penya-segat i va endur-se la llosa de formigó que hi havia arran d'aigua.

Ara, tres anys i mig després, l'Estat ha invertit els 85.000 euros que costava arreglar els desperfectes. L'alcalde de Calonge, Jordi Soler, ja ha signat el decret que ha permès reobrir aquest tram (de mig quilòmetre) on, en els darrers anys, hi ha hagut accidents perquè els turistes saltaven la tanca que barrava el pas. Des de fa tres anys i mig, anar des de Sant Antoni fins a Platja d'Aro vorejant la costa era impossible, a no ser que qui ho fes s'aventurés a patir un accident. La intensa nevada del 2010, que a la Costa Brava va anar acompanyada d'una forta llevantada, es va empassar un tram del camí de ronda que passa per aquesta part del litoral.

En concret, les onades van arrossegar part del penya-segat que hi ha sota l'hotel Cap Roig, i la terra i les roques van esfondrar uns 500 metres del camí de ronda que hi passava. Des d'aleshores, i en espera que el Ministeri de Medi Ambient arrangés els desperfectes, l'ajuntament n'havia barrat el pas.

Tot i això, però, hi havia turistes que feien cas omís de la prohibició i saltaven la tanca que s'havia posat a l'indret. "Oficialment aquesta part de camí estava tancada i s'advertia tothom; però moltes vegades, la gent no en feia cas i hi ha hagut algunes caigudes i accidents", admet l'alcalde de Calonge, Jordi Soler.


"D'ençà que l'esllavissada es va endur el camí, la part que tocava més al mar estava totalment destrossada", indica l'alcalde. I hi afegeix: "Hi havia gent, però, que passava per entremig de les roques i més d'un accident hi havia hagut".

Jordi Soler explica que l'ajuntament es va veure forçat a tallar el pas del tot i, per això, es va instal·lar una porta amb barrots de ferro just abans d'arribar al punt on hi havia l'esllavissada. Mentrestant, el consistori reclamava a l'Estat que arrangés la situació.

85.000 euros

Ara, tres anys i mig després, el Ministeri de Medi Ambient ha executat aquesta obra. Els treballs, que han tingut un pressupost de 85.000 euros, els ha portat a terme l'empresa Tragsa. "Tot i que la solució ha trigat a arribar, Costes ha fet per fi aquesta inversió i avui el camí de ronda que uneix Torre Valentina amb Platja d'Aro torna a ser transitable i segur", ha explicat l'alcalde.

Jordi Soler ja ha signat el decret per reobrir aquest tram de camí de ronda i, aquest dimarts, els primers turistes ja l'han començat a transitar. De totes maneres, però, l'obra encara no està acabada.

De moment, al lloc de l'esfondrament s'ha construït una llosa de formigó a tocar de les roques on trenquen les onades. Tot i que això permet tornar-hi a passar, en aquest punt no s'han reposat les baranes. "Es tracta d'una actuació provisional, perquè més endavant, aquest tram de camí de ronda serà més elevat i aquesta llosa servirà com a fonament per sostenir-ne el mur", ha concretat l'alcalde de Calonge.

Quatre quilòmetres de camí de ronda

Jordi Soler ha subratllat el fet que els operaris hagin acabat l'obra "a les portes de l'estiu", cosa que ha permès reobrir el camí de ronda de nou i no haver-lo de tenir tancat un any més en plena època de vacances.

El terme de Calonge té set quilòmetres de front marítim. D'aquests, quatre els creuen camins de ronda. Periòdicament, l'Ajuntament es gasta cada any entre 12.000 i 15.000 euros per fer-hi manteniment i també per garantir-ne la seguretat (entre d'altres, aquesta inversió es destina a renovar baranes, a anivellar el paviment o a reposar trams amb escales).