Èxit amb la reintroducció de la cigonya blanca a Banyoles

L'única parella establerta en una finca de Porqueres ha tingut quatre cries aquesta primavera

El projecte de reintroducció de la cigonya blanca a Banyoles està essent un èxit segons els seus impulsors. Ho avalen les xifres de polls que han nascut en els últims quatre anys, un total d'onze, incloent els quatre que han nascut aquesta primavera i que ja es preparen per arrencar el vol. Els seus pares són l'única parella establerta a la finca de Casa Nostra de Porqueres, al Pla de l'Estany.

"Estem molt contents perquè hem tingut un niu ocupat des del 2009 i excepte el 2011, que no hi va haver cries, han nascut polls cada primavera", destaca el director tècnic del Consorci de l'Estany, Miquel Campos. Aquest ens ha comptat amb el suport d'altres institucions per dur a terme aquest projecte. Menjar, dormir i preparar-se pel gran salt fent exercicis amb les ales.

Aquesta és la manera en què els quatre nous polls de cigonya blanca de la finca de Casa Nostra de Porqueres ocupen el seu temps sota l'atenta mirada dels seus pares, que els ensenyen a caçar. S'espera que el mes d'agost iniciïn el seu viatge migratori cap a terres africanes. Els pares sovint sobrevolen la ciutat de Banyoles per anar a buscar menjar a l'abocador o a les llacunes de Can Morgat.

La parella està formada per un mascle que va ser alliberat a aquesta zona l'any 2008 i una femella també alliberada a la zona de la Puda de Banyoles. La seva vida comuna va començar el 2011, quan van intentar fer un niu sense èxit. Des de llavors, però, han tingut set polls, tres el 2012 i quatre aquest any.

La primera parella reproductora establerta als aiguamolls de la zona de Porqueres es va formar el 2009, amb el mateix mascle actual i amb un altre exemplar procedent de Santpedor, al Bages. El primer any van néixer 2 pollets, els mateixos que el 2010 però el 2011, es va descobrir que el mascle havia tornat sol, un fet que va fer sospitar als tècnics de la mort de la femella aquell hivern. I llavors va ser quan es va aparellar amb l'actual femella.

Com que la majoria dels exemplars nascuts han estat anellats -els d'aquest any no perquè el terreny està massa enfangat i no era segur fer-ho amb una grua-, se sap que a dia d'avui cap dels exemplars nascuts aquí han tornat a la zona de cria. Es coneix que dues cigonyes van morir electrocutades, a Vilaür el 2012 i a Torres de Segre el 2009, i que un parell d'exemplars han estat vistos sovint pels Aiguamolls de l'Empordà.

Els impulsors del projecte de reintroducció de cigonyes blanques a Banyoles consideren que els resultats dels últims quatre anys confirmen el seu èxit, entre altres coses perquè el niu ha estat ocupat de forma continuada des del 2009. De moment, només hi ha una parella però no descarten que en puguin venir més en un futur. Ara bé, tampoc es preveu cap més actuació de les que s'han fet fins ara. "Potser es poden treure alguns arbres del voltants dels altres nius que hi ha col·locats de forma estratègica a la zona però poca cosa més s'ha de fer", explica el director tècnic del Consorci de l'Estany, Miquel Campos.

Un projecte que va arrencar el 2006

Fa set anys, es va iniciar el projecte de reintroducció de la cigonya blanca a la zona de Banyoles. Amb l'ajuda de l'Obra Social Caixa Catalunya, el Consorci de l'Estany va impulsar la construcció d'un aviari en els terrenys de la finca de Casa Nostra, propietat de l'Institut Magdalena Aulina, que els va cedir al consorci. Al seu interior hi havia 13 cigonyes procedents del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent i durant dos anys van estat dins d'aquest recinte per perdre l'instint migratori. També es van acondicionar els terrenys per convertir-los en una zona d'aiguamolls i es van recuperar els recs naturals que hi havia a la zona.

El primer alliberament es va fer a la primavera del 2008, coincidint amb el 20è aniversari de la Guita -l'exemplar de cigonya que va iniciar la reintroducció de l'espècie als Aiguamolls de l'Empordà-. El segon alliberament es va fer el març de 2010 amb 19 exemplars més.

El retorn de la cigonya blanca amb projectes com aquest busquen aconseguir recolonitzar Catalunya amb aquesta espècie que, per causa dels canvis amb l'agricultura -l'ús de pesticides-, la contaminació dels rius, la caça il·legal o l'expansió de la xarxa elèctrica ha comportat un retrocés important d'aquesta espècie reproductora. Per altra banda, també vol fomentar i divulgar el seu valor ecològic entre els més petits i pensant també en un públic familiar.

Segons recorda Miquel Campos, la cigonya blanca és un animal de gran valor ecològic, que ha estat estretament vinculat amb l'activitat humana. A banda de ser un valor ambiental als indrets on s'instal·la, també serveix per controlar plagues, com ara ratolins, i ajuda a regular l'equilibri ecològic de l'entorn. Així per exemple, s'alimenta també de crancs americans, una espècie invasora.