La Policia Nacional ha expulsat 67 delinqüents el darrer any a la demarcació de Girona

El cos ha detingut més de 3.200 persones, gairebé tots per infringir la llei d'estrangeria

En el darrer any policial -d'octubre de 2022 a setembre de 2023- la Policia Nacional ha expulsat de les comarques gironines 67 delinqüents als seus països d'origen. Es tracta, majoritàriament, de multireincidents, tal i com ha explicat el cap del cos, Leoncio Martínez, en el dia de la Policia Nacional que s'ha fet a la Subdelegació del govern espanyol.

La xifra d'aquest any és gairebé tres vegades superior a la del 2022 que van ser 23, si bé aleshores només va fer referència a nou mesos d'activitat i no a un any sencer com aquesta vegada. A més, Martínez també ha explicat que s'han detingut 3.231 persones, la gran majoria d'elles (2.339) per haver infringit la llei d'estrangeria, una competència exclusiva de la Policia Nacional.

Pel que fa a la resta d'arrestats, 309 ho han estat per reclamació policial i 583 més perquè estaven cometent un delicte o l'havien comès. Tot plegat, ha assenyalat el cap de la Policia Nacional a Girona, gràcies a una "molt bona col·laboració" amb la resta de cossos de seguretat que operen a Catalunya, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i les diferents policies locals.

Una altra dada significativa és la quantitat d'entrevistes d'asil que s'han fet a la demarcació. En total han estat 2.100, fet que situa Girona com a cinquena província de l'estat espanyol en nombre de sol·licitants, la majoria d'Hondures, Veneçuel·la i Colòmbia. En aquest sentit, Martínez ha explicat que treballen de forma propera amb les diferents entitats encarregades de proporcionar assistències a les persones refugiades.

Una dada que, però, contrasta amb la denúncia de Creu Roja que assegurava en una entrevista a l'ACN que tenien habitatges destinats a persones que demanen refugi a les comarques gironines buits, perquè la Policia Nacional no els donava cita i que es limitava a un telèfon, que en moltes ocasions no soluciona el problema.

Diferents operatius

Martínez ha explicat que una de les tasques principals és la lluita contra el crim organitzat. En aquest aspecte, el cap del cos a la demarcació ha explicat alguns dels operatius que han dut a terme. Pel que fa al tràfic de drogues, ha destacat que han desmantellat quinze plantacions interiors de marihuana amb un total de més de 10.000 plantes i 47 quilos de cabdells intervinguts. A més, es van detenir 41 persones relacionades amb els fets.

També en el tràfic de drogues, Martínez ha ressaltat una altra acció que van permetre comissar vuit quilos de cocaïna i 19 cabdells, en un operatiu conjunt amb la Policia Francesa i d'altres cossos de l'Estat.

Finalment, Martínez també ha assenyalat els arrestats per delictes que tenien a veure amb l'explotació sexual, a més dels 34 detinguts per l'estafa del fill amb problemes i que demanaven diners a través de wathsapp o els cinc que van capturar per tenir i vendre material pornogràfic amb menors d'edat.