Desarticulada una banda que traficava amb anabolitzants i tenia ramificacions a Girona

S'han detingut dotze persones i intervingut 6.700 dosis de substàncies dopants

La Policia Nacional ha desarticulat un grup criminal que hauria traficat amb anabolitzants i blanquejat capitals. Operava a tot l'Estat i tenia el centre neuràlgic a València. Disposava de punts de distribució a Madrid, Barcelona, Girona, Albacete, Múrcia, Sevilla, Tenerife i Las Palmas.

Estava integrat per dotze persones que han estat detingudes. La policia ha intervingut 6.700 dosis de substàncies dopants, onze paquets amb medicaments il·legals i 1.800 euros en efectiu. Els anabolitzants eren importats des de Portugal, Bulgària i els Països Baixos. La banda usava una sofisticada infraestructura per distribuir el material a través d'enviaments comercials adreçats principalment a persones vinculades amb el món de l'esport.

La investigació va arrencar a finals de 2022 després que la policia detectés nombrosos enviaments comercials dirigits a Xàtiva, procedents d'empreses fictícies de Portugal. Aquests paquets anaven destinats a un dels principals responsables de l'organització criminal, que es dedicava, juntament amb altres persones, a la distribució d'anabolitzants.

Arran de les primeres tasques de recerca, els agents van descobrir l'existència d'un magatzem de les substàncies dopants, les quals es guardaven, preparaven i gestionaven des d'un domicili de Xàtiva, per distribuir-les posteriorment a través de companyies de logística a nombrosos punts de la geografia espanyola.

Per fer-ho, el grup utilitzava filiacions falses de remitents, canviant-les constantment per dificultar-ne la identificació. A més, utilitzava diferents sistemes de cobrament, com ara transferències a nom de familiars o a comptes bancaris estrangers.

Destinades a persones de l'àmbit esportiu

L'objectiu de l'organització era comercialitzar aquests medicaments il·legals. Generalment anaven destinats a persones vinculades amb el món de l'esport amateur i semiprofessional, la nutrició esportiva i l'entrenament personal. Aquests, alhora, aconsellaven i facilitaven aquestes substàncies a altres esportistes de l'entorn.

Durant les indagacions, els agents van aconseguir destapar la xarxa criminal i van poder determinar la identitat dels ciutadans que estarien rebent les substàncies dopants procedents de Portugal, Bèlgica i Països Baixos.

Els agents van detenir dotze persones com a presumptes responsables d'un delicte de pertinença a organització criminal, un contra la salut pública i un de blanqueig de capitals. Dues van ingressar a la presó.

En el marc de la investigació, la policia va practicar un escorcoll en un domicili de Xàtiva, i va fer dues inspeccions en un gimnàs d'Alacant i dos establiments de nutrició esportiva de Santa Cruz de Tenerife.

Els agents van comissar 6.700 dosis d'anabolitzants, onze paquets comercials amb medicaments il·legals, 1.800 euros en efectiu ocults en un paquet, així com un vehicle d'alta gamma, sis telèfons mòbils i un ordinador. Posteriorment els la policia va intervenir en els diferents punts de distribució.