Meditar navegant pel Cap de Creus en un catamarà

Dos gironins ofereixen sortides de dos dies en vaixell per trencar amb la rutina

Meditar a sobre d'un catamarà envoltat de mar al bell mig del Cap de Creus. Aquesta és la proposta que ofereixen dos gironins, dedicats al món de l'educació ambiental, amb el projecte 'Sea Dzul Experience'.

La idea, única arreu de Catalunya, va néixer ara fa dos mesos amb l'objectiu de mostrar que existeixen altres formes de turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient. "Volem que la gent desconnecti del frenesí i les tensions del treball, es retrobin a ells mateixos i tornin a connectar amb la natura perquè tots en formem part", detalla un dels creadors, l'Albert López.

Durant els dos dies, els participants podran gaudir del mar, veure cetacis i tastar productes ecològics de l'Alt Empordà. "Aquí m'estic tot sol a vora el mar. Sóc la natura sentint-se a si mateixa". Amb aquest poema de Joan Maragall es presenta el nou projecte 'Sea Dzul Experience' liderat per un dels dos membres del Projecte NINAM, Albert López, i l'educadora ambiental, Carme Dolz.

Aquesta innovadora idea, que va néixer ara fa poc mes de dos mesos, vol oferir la possibilitat d'apropar-se al medi ambient i al món de la meditació des d'una altra perspectiva. "Es tracta de deixar les amarres - els problemes, les tensions i l'estrès- a terra i sortir al mar per depurar-se", comenta López. Durant dos dies, els dos membres de l'equip acompanyen els participants navegant per la zona del Cap de Creus, ensenyant quatre pilars de la meditació i oferint la possibilitat de veure alguns dels cetacis que habiten en aquesta zona. La idea va sorgir com una iniciativa paral·lela per tal d'aconseguir fons i mantenir el Projecte NINAM.


"A la nostra cultura hi ha paraules estranyes com sostenibilitat, com si d'alguna manera ens haguéssim d'apropar a la natura en comptes d'entendre que som part intrínseca d'ella", ressalta López. "Ningú malmet la seva llar o el seu cos oi? Doncs igual hauria de ser amb la natura i el medi ambient", afegeix. A més de poder dedicar-se a un mateix, el trajecte que fa el catamarà 'Dhul Hàa' també brinda l'oportunitat de tastar els productes ecològics i de proximitat de la comarca de l'Alt Empordà. "No només es tracta de meditació sinó de depuració del cos i apropar-se a un gran desconegut, el mar", subratlla López.

"De moment encara és un projecte inicial però ja estem en contacte amb diversos productors empordanesos i associacions o clubs de meditació que estan molt interessants en la nostra iniciativa", comenta. Segons López, el fet d'unir mar i l'àmbit de la meditació és una proposta original i poc convencional. "Sabem que es fan trobades al Montseny o a la platja però mai al mar; suposo que el fet d'embarcar-se i viure al mar durant dos dies deixant tot lo demés a fora pot ajudar més ja que estàs tu sol, com una illa enmig del no res", comenta. "Hi ha molta gent que encara no sap que al Mediterrani hi ha peixos lluna, rorquals i dofins", assegura.

En aquest sentit, López subratlla que aquesta proposta també vol ser una forma d'apropar els ciutadans cap a un turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient. "És una forma de connectar amb la natura i copsar-la millor", detalla. De moment, avui dilluns ja s'ha inaugurat la iniciativa. En principi, està previst que les sortides es puguin realitzar des de la primavera fins a la tardor des del port de Roses. L'embarcaió, el 'Dzul Hàa' té cartorze metres d'eslora, quatre cabines dobles amb bany propi, dues individuals i un espai comú.