Tres entitats socials creen Nuar, una marca de roba de moda conscient que reaprofita residus tèxtils

Els projecte treballa per la inserció laboral des d'un taller d'Olot i la sostenibilitat mediambiental

Tres entitats socials s'han aliat per crear Nuar, una nova marca de roba que treballa per la inserció laboral i la sostenibilitat mediambiental.

La peculiaritat d'aquestes peces de roba de moda conscient és que tres dones en situació de vulnerabilitat les confeccionen des del taller d'Ecosol a Olot (Garrotxa) utilitzant residus tèxtils, aquella roba recollida a contenidors que no és apte per a la venda i que, sense aquest projecte, acabaria sent residu.

Jaquetes fetes amb mantes, texans convertits en faldilles o jerseis elaborats amb mitja dessuadora i mitja camisa són alguns dels dissenys. La col·lecció tardor-hivern arriba amb més de cent peces de roba que es podran trobar a les botigues que les tres entitats tenen a Girona, Martorell i Badalona.

La responsable de la línia de tèxtil d'Ecosol, Raquel Alonso, ha subratllat que la roba és un dels residus més contaminants del món i que s'està convertint en un veritable problema mediambiental resoldre què fer amb les peces rebutjades. Per això, Nuar utilitza no només aquelles samarretes, pantalons o jerseis recollits en contenidors que no es poden tornar a vendre perquè estan en molt mal estat, sinó també mantes o llençols que no tenen una altra sortida comercial.

De moment, han rebut una primera partida de mil quilos de roba de rebuig i ja n'han utilitzat 800 per convertir-la en "peces úniques", seguint els dissenys fets per l'estudi Okollective, que treballa per a la transformació i la reformulació al sector de la roba.

Hi ha, per exemple, jaquetes oversize fetes amb mantes, armilles d'edredons o uns jerseis peculiars al que anomenen "twins" i que és el resultat de combinar meitat camisa-meitat dessuadora. Els retalls que sobren, a més, s'acaben convertint en necessers o bosses de mà, tot plegat amb l'objectiu de generar els mínims residus possibles i reaprofitar la roba tant com puguin.

Al taller d'Ecosol hi treballen ara mateix tres dones en situació de vulnerabilitat. La finalitat no és que aquesta feina sigui "una mena de trampolí" per adquirir habilitats en l'àmbit de la costura i acabar trobant una feina al mercat lliure de treball, tal com ha explicat el president de Càritas Garrotxa, Carles Oller. Així, és una feina "de pas" per aconseguir la inserció laboral.

Una d'aquestes treballadores és Margarita Santaló, que ha explicat que treballava en una fàbrica però es va quedar sense feina durant la pandèmia. Sempre li havia agradat cosir i feia roba per a ella mateixa i per a la seva família, però no s'hi havia dedicat mai professionalment, fins ara. Segons ha explicat, està molt contenta de poder tenir aquesta oportunitat.

La marca Nuar és un projecte d'intercooperació impulsat per Actua, Avancem Santa Clara i Formació i Treball, les tres entitats vinculades a l'economia social i al cooperativisme amb experiència en l'àmbit de les botigues de roba de segona mà i la inserció sociolaboral. El projecte ha rebut suport del Departament d'Empresa i Treball a través de la línia de subvenció Projectes Singulars.

La primera col·lecció tardor-hivern compta amb més d'un centenar de peces que es podran comprar a les botigues que les tres entitats tenen a Martorell, Badalona i Girona.