La Bisbal prepara un protocol contra les ocupacions conflictives

El consistori vol destinar l'immoble recuperat a lloguer social

La Bisbal d'Empordà està ultimant un protocol contra les ocupacions conflictives en pisos de grans tenidors i bancs que hi ha a la ciutat. L'objectiu és que, en coordinació amb Mossos, es pugui fer fora els inquilins de manera "més ràpida" i destinar l'immoble recuperat a lloguer social.

A més, la iniciativa preveu també la creació d'una oficina que s'encarregarà de coordinar les diferents àrees municipals afectades, alhora que atendrà al ciutadà.

Des de l'Ajuntament assenyalen que les ocupacions s'han convertit "en un problema evident" els darrers anys, especialment pels inconvenients que provoquen als veïns del bloc. De moment ja hi ha tres immobles detectats, tot i que el consistori dona per fet que en sortiran "molts més".

Aquesta és una de les mesures que ha posat en marxa el nou govern format pel PSC, Junts i Tots per la Bisbal, en els seus primers 100 dies de govern. Des del consistori reconeixen que les ocupacions són un dels objectius a solucionar i, per això, han decidit posar en marxa aquest protocol.

L'objectiu és definir "amb claredat" què és una ocupació conflictiva, per tal que es pugui actuar "amb més celeritat. D'aquesta manera, la Bisbal s'acull a la llei que permet que els pisos de grans tenidors i bancs que se'ls qualifica com a ocupacions conflictives puguin passar a mans municipals durant els propers set anys.

De moment, assenyala l'alcalde Òscar Aparicio, tenen entre tres i quatre pisos que compleixen amb aquestes característiques i que, per tant, un cop es desallotgi els inquilins passaran a mans de l'ajuntament perquè en faci un ús social.

Aparicio explica que la mesura també pretén facilitar l'accés a habitatge ja que hi ha molt poca oferta de lloguer a la capital del baix Empordà. L'alcalde explica que han parlat amb molts propietaris que no posen el seu pis a lloguer perquè la resta de la comunitat està ocupada i en alguns casos hi ha persones que hi viuen i que són conflictives.

A més, el batlle recorda que la Bisbal és una zona declarada "en tensió" i considera que aquestes mesures també han d'ajudar "no només a pacificar les comunitats que tenen problemes amb alguns dels inquilins, sinó també per incrementar el nombre de pisos i la oferta de lloguer que hi ha a la ciutat". Aparicio ha explicat que actualment el nombre de pisos ocupats a la Bisbal ronda els 80, per bé que la majoria no són conflictius. En aquest sentit, tot i que actualment només en tenen tres detectats, l'alcalde creu que amb el nou protocol en sortiran més.

Excés de tècnics

La mesura sobre les ocupacions a la Bisbal és una de les s'han tirat endavant en els primers 100 dies de govern. Una altra que han volgut destacar ha estat la racionalització de tasques i horaris del personal municipal. En aquest sentit, Aparicio ha reconegut un excés de tècnics a l'Ajuntament i que això ha obligar a reorganitzar els treballadors.

A tall d'exemple, l'alcalde ha explicat que s'han trobat amb un procés de contractació obert per a un quart arquitecte municipal, dins de l'àrea de Territori, on ja hi figuren 14 tècnics. Una situació que Aparicio ha qualificat d'"insostenible" i que ha obligat a "adoptar mesures de racionalització" al nou equip de govern.

On també s'ha aplicat la racionalització dels horaris ha estat en els treballadors de la Brigada Municipal, per tal d'evitar substitucions per baixes o vacances que afectessin directament al pressupost de l'Ajuntament.

En breu, el pla de neteja

Finalment, des de l'Ajuntament també han destacat que l'anunciat pla de neteja es posarà en marxa en breu, després d'haver aconseguit els 416.000 euros necessaris que calen per poder-lo dur a terme.