La cuina verda, protagonista de la propera edició de Fira Orígens

Un 98% de l’espai de la fira ja està ocupat i d’aquest, un 26% són productors que s'estrenen

La cuina verda és tendència al món i serà el tema central de la Fira Orígens 2023 d'Olot (Garrotxa). Els vegetals s’han convertit en protagonistes de la cuina; han passat de tenir-hi un paper secundari a ser- ne, sovint, l’ingredient principal.

Cuineres i cuiners posen en valor la riquesa i diversitat del món vegetal, incorporant hortalisses, llegums i fruites d’origen proper i cultiu sostenible als seus plats. Es per aquest motiu que per l’Aula de Cuina hi passaran els millors mestres dels fogons que demostraran la gran varietat de plats que es poden preparar amb vegetals, sempre de gran qualitat i pensant en el productor que els ha cultivat.

Una novetat d’enguany és el pas endavant cap a la sostenibilitat instal·lant punts d’aigua corrent a diferents llocs de la fira de manera que s’estalviarà l’ús de plàstic provinent de les ampolles que fins ara es posaven a la venda. Orígens és conscient del gran repte que suposen els Objectius de Desenvolupament Sostenible que Nacions Unides vol assolir el 2030 i s’ha alineat amb aquest compromís.

Pel que fa a l’espai firal, Orígens ha tingut, un any més, una acollida extraordinària per part dels productors que hi exposaran ja que, en aquests moments, a gairebé dos mesos de la seva celebració, un 98% de l’espai ja està ocupat. D’aquest percentatge, un 26% s’estrenen a la fira. Els expositors ecològics superen el 45% de l’oferta.

Entre els nous productes que s’hi presentaran, cal fer esment dels cereals per esmorzar, ecològics i sense gluten, de l’espirulina fresca i els seus derivats, de les verdures i hortalisses ecològiques o la carn de vedella Angus.

En referència a la procedència dels productors també cal destacar que en aquests moments (a poc més de dos mesos de la celebració fira), les comarques de Barcelona i Girona representen un 30% i un 45% respectivament, un 11% els productors de les comarques de Tarragona, un 11% els de Lleida i un 2% les Illes Balears, la qual cosa significa que Orígens s’ha consolidat com la fira de productes artesans i de qualitat de referència a Catalunya. Com sempre, els petits productors estaran a l’altra banda del taulell per donar a conèixer, a tastar, i vendre els seus productes.

Cal destacar també que en el marc de la Fira Orígens s’hi tornarà a celebrar la 2a edició del Concurs Nacional de Botifarra Catalana, que va tenir una gran acollida el 2022 i que s’organitza juntament amb la Confraria del Gras i el Magre i de la Fundació Oficis de la Carn.