Una revetlla tranquil·la marca l'inici de l'estiu

Els bombers han fet 70 serveis a les comarques gironines i s'ha detingut un noi a Castelló d'Empúries

La revetlla de Sant Joan ha donat la benvinguda a l'estiu sense que es produís cap incident de gravetat al llarg de la nit. Segons informen els Bombers de la Generalitat, a les comarques gironines es van realitzar 70 actuacions, totes elles menors. Per comarques es desglossen amb 17 sortides al Baix Empordà; 16 a l'Alt Empordà, la Selva i el Gironès; 4 a la Garrotxa i tant sols 1 al Pla de l'Estany.

Pel que respecta a la resta de Catalunya s'han comptabilitzat 758 avisos d'emergència. La major part dels serveis s’han concentrat entre les deu de la nit i la una de la matinada.
 
Al llarg de la nit no hi ha hagut cap servei destacat. La major part dels avisos han estat per apagar petits incendis de vegetació (bàsicament en zona urbana), així com també per extingir focs a contenidors i revisar fogueres.

Incidents de trànsit

La xarxa viària catalana no ha registrat cap accident mortal durant la nit i matinada de la revetlla de Sant Joan. Tot i això, des de l’inici de l’operació especial, divendres 21 de juny a les tres de la tarda, hi ha hagut un mort per accident de trànsit a les carreteres de Catalunya. El sinistre va ocórrer dissabte al matí quan una motocicleta va sortir de la via a la C-1414 a l’altura d’Esparraguera i el conductor del vehicle va morir.
 
Pel que fa a la mobilitat, durant tota la nit en general ha dominat la fluïdesa al conjunt de vies, tot i que s’han registrat les següents incidències de trànsit:
 
· Aquesta matinada s’ha restringit la circulació a la N-II a Arenys de Mar per l’accident entre un autocar i un totterreny. El xoc no ha fet ferits i els vehicles eren desviats per la C-32.
· Un altre accident a la C-26 a Algerri obliga a circular amb pas alternatiu des d’aquesta matinada a les 06.30 hores.
· Ahir al vespre es va circular a través de pas alternatiu a la GI-552 a l’altura de Riells i Viabrea per una col·lisió frontal amb dos ferits lleus.
· Un accident va obligar a tallar un carril de l’AP-7 a Maçanet de la Selva en sentit Barcelona.
 
D’altra banda, convé destacar que es mantenen les afectacions viàries a la Val d’Aran: a la N-230 entre Vielha i la frontera francesa hi ha el pas restringit als vehicles pesants i la resta de vehicles circulen a través d’una regulació semafòrica, i a la C-28 a Naut Aran, tampoc hi poden circular els camions i els turismes ho fan amb pas alternatiu pels esfondraments. L’SCT demana que en aquest trams s’extremi la precaució en la conducció per evitar accidents.

Detencionsi ferits
 
El dispositiu especial de Mossos d’Esquadra per aquesta revetlla de Sant Joan s’ha saldat amb un noi de 20 anys detingut a Castelló d'Empúries del qual no n'ha transcendit més informació al respecte.

Pel que fa a la resta de Catalunya en destaquen 8 detinguts per una baralla a Ciutat Vella i 2 persones ferides lleus per petard i un noi de 20 anys a Salou. La resta d’incidents durant aquesta revetlla han estat algunes cremes de contenidors, rostolls a zones de platja i algun vehicle afectat pels petits incendis provocats per l’ús de pirotècnia i petards però que s’han pogut extingir ràpidament. Les 8 detencions durant la revetlla s’han produït sobre les sis de la matinada a la zona de la platja de la Barceloneta on una baralla entre unes 20 persones s’ha saldat amb 8 detinguts per baralla tumultuària i 1 persona ferida lleu que ha estat traslladada a l’Hospital del Mar de Barcelona.
 
D’altra banda, a Salou un noi de 20 anys ha resultat ferit greu en una mà per un petard que li ha afectat a dos dits. El noi ha estat traslladat a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. A Castelló d’Empúries, un altre noi, també de 20 anys, ha resultat ferit lleu. El noi ha necessitat punts de sutura al cap per culpa de l’explosió d’un petard.
 
Protecció Civil de la Generalitat manté la prealerta preventiva del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per les incidències que es puguin derivar de la revetlla i activitats associades, sense que s’hagi de destacar cap emergència rellevant.
 
Trucades al 112

El telèfon d’emergències ha atès des d’ahir a les sis de la tarda fins aquest matí a les nou del matí del matí, un total de 2.495 trucades relatives a incidències derivades de la revetlla.
 
L’hora amb més activitat va ser entre la mitjanit i la una de la matinada d’avui, en que es van atendre 516 trucades. L’activitat ha anat decreixent amb el pas de les hores (de set a vuit del matí s’han atès només 21 trucades, per exemple).
 
El 49,5% de les trucades (722) corresponien a avisos per focs en zona de vegetació o en immobiliari urbà. El 23,1% de les trucades, un total de 337 corresponien a trucades per problemes de civisme, sorolls, trencadisses de mobiliari públic, etc; el 15% (219) corresponien a temes de seguretat ciutadana; l’11,5% (168) a assistències sanitàries; i l’1% (14 trucades) relatives a accidents de trànsit.
 
La major part de les trucades han tingut origen a la demarcació de Barcelona (1023 trucades que corresponent al 70,1%); de Girona provenien el 8,1% (118) de les trucades; de Lleida, el 5,3% (78), i de Tarragona el 16,5% (241).
 
Per municipis, Barcelona, ha estat l’origen de 431 trucades (17,27%), Tarragona, de 106 trucades (4,25%); L'Hospitalet de Llobregat, de 88 (3,53%); Castelldefels, de 69 (2,77%); L'Ametlla de Mar, de 65 (2,61%).