Creix l'ocupació fora de temporada als càmpings gironins i es consolida la desestacionalització

Les dades s'han revelat durant la inauguració a Lloret de Mar del cinquè congrés Girocamping PRO

Els càmpings gironins registren un augment d'ocupació fora de temporada que consolida la desestacionalització del sector. En concret, al maig es va incrementar un 18% amb relació al mateix període del 2022 i aquest setembre "la demanda també ha anat a l'alça, sobretot en turisme sènior francès i anglosaxó".

Així ho ha revelat el sector durant la inauguració del cinquè congrés Girocamping PRO, aquest dijous al teatre municipal de Lloret de Mar (Selva). "Que la temporada s'allargui és clau per poder captar i retenir talent als nostres establiments", explica el president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, que també ha incidit en la importància de la sostenibilitat i ha recordat que "fa més de 25 anys que s'hi treballa".

El president de l'Associació de Càmpings de Girona també ha reclamat "més col·laboració de les administracions per l'adaptació necessària al canvi climàtic" i "celeritat" en les respostes perquè "tothom estigui alineat en un model d'energia més sostenible".

Cinquè Girocamping PRO

El Girocamping PRO, organitzat per l'Associació de Càmpings de Girona, està adreçat als professionals del món del càmping i del turisme en general. Enguany, hi assisteixen prop de 350 professionals del sector.  El congrés compta amb una trentena d'empreses  participants i es duen a terme activitats de treball en xarxa.

La inauguració ha anat a càrrec de l'alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, i de la delegada del Govern de la Generalitat, Laia Cañigueral, que han elogiat la tasca dels càmpings: "És un sector de referència que ha apostat, des de fa molt de temps, per la innovació, la digitalització, la internacionalització i també per invertir a fer establiments més sostenibles. L'experiència demostra que aquesta voluntat de renovació i col·laboració entre ells dona resultats positius i la prova són les bones xifres d'estades que hi ha aquest any. La feina feta és molta i des del Govern estarem al seu costat per fer-ne molta més".

A l'acte s'ha fet referència a un estudi que s'està fent sobre un recull històric dels 70 anys de càmping a Catalunya, a càrrec de la doctora Dolors Vidal i del doctor Lluís Coromina, de la Universitat de Girona (UdG). Durant les primeres hores de la jornada han dut a terme ponències sobre qüestions sobre el sector turístic com són l'encaix entre l'oferta i la demanda de professionals, el talent com a valor diferencial de negoci i l'ecocertificació en establiments turístics.

La taula rodona 'El match al sector turístic: l'encaix entre l'oferta i la demanda de professionals' ha comptat amb la participació del professor de la Facultat de Turisme de la UdG, el doctor José Antonio Donaire; Jaume Dulsat, Tourism & Hospitaly Leader a Eurofirms Group; Marta Prat, responsable de qualitat i recursos humans del Grup Sènia; i la doctora Maria Abellanet, presidenta del CETT_UB i del CETT Fundació.

Els ponents han coincidit en el fet que cal fer valdre el sector i donar-lo a conèixer més entre els joves estudiants. També han assenyalat la necessitat d'apostar per la formació regular al llarg de tota la vida laboral per tenir llocs de treball de qualitat i està molt atent a l'evolució del sector turístic per anar adaptant-se als canvis que vindran.

La ponència sobre 'El talent com a valor diferencial de negoci', ha anat a càrrec de Javier de Diego, Corporate and Career Services Director del CETT. 

Una altra de les taules rodones destacades de la jornada ha estat la de 'Parlem d'ecocertificació en establiments turístics? Del nice to have al must be', organitzada juntament amb Llagosnet (patrocinador oficial de l'Associació de Càmpings de Girona). Hi ha intervingut Alessandro Gallo, coordinador de projectes a Green Key per Espanya; Noureddine Mekhfioui, adjunt a direcció al càmping Cypsela-Grup Sandaya; Dolors Gibert, expert suport a Diversey; i Laura Casademont, sales & account manager Internacional a PINCAMP d'ADAC Camping.

L'Associació de Càmpings de Girona

L'Associació de Càmpings de Girona és la més antiga d'Espanya i compta amb 74 càmpings associats, que ofereixen més de 120.000 places d'allotjament. Aquestes, representen més del 80 % dels càmpings de les comarques gironines, tenint en compte que el total de places d'allotjament de càmpings de la demarcació és de 135.000.