Boada (Comuns) acusa Escudero de ''desconeixement'' envers la manca de personal al sector turístic

La diputada creu que el president de la Federació d'Hostaleria "no està capacitat" per dirigir l'entitat

La diputada al Congrés de Sumar En Comú Podem per Girona, Júlia Boada ha manifestat el seu "més profund rebuig envers les declaracions" que va fer ahir Antoni Escudero, president de la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines, amb motiu del Dia Mundial del Turisme.

Escudero va atribuir la manca de personal en el sector turístic a les ajudes socials. Boada qualifica de despropòsit aquestes declaracions perquè “denoten un clar desconeixement del sector, o si més no, de les condicions laborals dels treballadors que proveeixen aquest servei on les hores extres no pagades, les hores no cotitzades, els salaris baixos que s’acarnissen en el jovent o les exigències físiques sovint excessives, son la norma”. Per Boada “no està capacitat per exercir de president de la Federació si desconeix o nega la realitat del sector”.

La diputada de Sumar En Comú Podem també considera poc adequades les paraules en una taula rodona també pel Dia Mundial del Turisme en què es va manifestar no entendre la manca de mà d’obra tractant-se de “la indústria de la felicitat”.

Per a Sumar Comú Podem “la felicitat del turisme només la gaudeix qui es lucra a costa dels contractes precaris, les condicions laborals pèssimes, les jornades laborals que impedeixen la conciliació i els sous irrisoris”. I afegeix que els salaris precaris “a més impedeixen accedir a un habitatge digne als municipis on treballen i viuen les treballadores i treballadors del sector turístic i que la majoria són municipis tensionats”.

El partit ja va anunciar al juliol la seva aposta per un nou model turístic que respongui als reptes ecològics i socials. Reconeix que els treballadors del sector turístic, majoritàriament dones en condicions laborals molt precàries, són un dels principals sectors perjudicats pel monocultiu turístic.

Sumar En Comú Podem entén que la falta de professionals es deu a les pèssimes condicions de sous i horaris. Per Boada, “és imprescindible que les persones treballadores del sector de l’hostaleria tinguin convenis i contractes dignes, amb un període mínim de contractació al llarg de l’any amb la garantia d’una jornada laboral contractada mínima; un salari just i digne, amb càrregues de treball adequades i el necessari dret al descans per conciliar la vida de les persones treballadores”.

Finalment, els comuns proposen crear la marca "Hotels justos i responsables", basats en el treball digne i en el turisme socialment responsable.