El nou moviment popular Octubre Antiracista a Girona i Salt denuncia el racisme ''social i institucional''

En formen part una vintena d'entitats que volen conscienciar la ciutadania

A Salt (Gironès) les persones migrades representen el 41% de la població; i a Girona, aquest percentatge se situa al 25%. Segons denuncien les entitats que s'apleguen sota el nou moviment popular: Octubre Antiracista, tots aquests col·lectius veuen com els seus drets es "vulneren de forma sistemàtica".

Les associacions i persones individuals que s'hi apleguen (més de 90) han consensuat un manifest on reclamen "l'aplicació d'una perspectiva antiracista en el funcionament de les entitats socials i polítiques". A més, també reclamen que se superi el paradigma 'intercultural', perquè al seu parer, només serveix per "amagar el veritable problema: el racisme institucional i social".

El manifest es llegirà per primera vegada aquest divendres, durant una pujada a Sant Miquel que ha organitzat l'Ateneu 24 de juny de Girona. Serà també l'acte que marcarà el tret de sortida de l'Octubre Antiracista, que també inclourà un cicle de cinema a l'Ateneu de Salt, i que, sobretot, aixecarà la seva veu el proper 12-O.

Aquell dia, els actes començaran a primera hora de la tarda a la plaça Catalunya de Salt, amb un taller de pancartes i un mural col·laboratiu a càrrec de l'artista Diego Ojeda 'Nadiemedicearte'. A les cinc de la tarda tindrà lloc la taula rodona 'Com combatre els racisme des dels barris?' i a les set, des d'allà sortirà una manifestació que recorrerà els carrers de Salt fins a arribar a l'escola La Farga. Aquí, a dos quarts de nou hi haurà el concert de PINAN 450F.

L'Octubre Antiracista, que també inclourà altres actes al llarg del mes, ha nascut a partir d'un concurs de projectes convocat per la comunalitat Som de Salt.

Les entitats que actualment formen part del moviment són l'ANC de Salt, l'Associació de Benestar i Cultura de Ghana de Girona, l'Associació Malians, les associacions de veïns dels barris Centre i Vell de Salt, l'Ateneu 24 de Juny, Càritas Salt, el Casal dels Infants, la Càtedra Antiracista de la UdG, el Cau Can Tona, l'Espai Antiracista, la Federació d'Entitats de l'Ateneu Popular de Salt, la fundació Sergi, Guerrilla Comunicacional, l'Associació NouSol, Salt'Educa, el Sindicat d'Habitatge, Òmnium Salt i la Xarxa Antiabusos Immobiliaris.