Els professionals de l'ABS de Palafrugell fan atenció domiciliària amb bicicleta elèctrica

La iniciativa coincideix amb el Dia Mundial Sense Cotxes

Coincidint amb el Dia Mundial Sense Cotxes, els professionals de l’ABS de Palafrugell (Baix Empordà) poden desplaçar-se amb una forma més neta, més saludable i sostenible durant les seves visites: amb bicicleta elèctrica.

L’objectiu de la iniciativa és optimitzar la mobilitat del personal de l’ABS pel poble i els seus voltants; i guanyar temps en desplaçaments i estacionaments durant les visites d’atenció domiciliària a casa dels i de les seves pacients que no poden acudir al CAP o al consultori per ser visitats.

Tot i que ja existien altres iniciatives d’atenció domiciliària en bicicleta, suposa una iniciativa pionera a nivell català en bicicleta elèctrica. Fins ara l’atenció domiciliària s’havia de realitzar amb vehicle propi i privat i des d’avui obrim la possibilitat a deixar d’usar-lo.

La infermera Elsa Rueda, habitualment es desplaça en bicicleta per Palafrugell i serà una de les usuàries de l’ebike: “m’encanta la idea que més gent s'animi a passar-se a la bicicleta. Sovint es pensa que és més lent i que no hi ha temps suficient, però al final t’adones que tot és més àgil: no perds temps buscant aparcament, el desplaçament és més ràpid, i a sobre fas esport”.

Marc Cama, tècnic de medi ambient de SSIBE i un dels promotors de la iniciativa assegura que “com a professionals considerem important desenvolupar projectes que aportin millores no només al medi ambient i a la salut dels ciutadans, sinó també als propis professionals i al conjunt de la comarca”.

La bicicleta elèctrica compta amb els diferents elements de seguretat necessaris, com casc, armilla reflectant i llums; i disposa d’alforges per a desar-hi material sanitari durant els trajectes. S’ha senyalitzat específicament per mostrar a la ciutadania palafrugellenca el nostre compromís mediambiental.

Proves pilot a Palamós i Palafrugell

El projecte neix arran de l’edició passada de la Setmana Europea de la Mobilitat, quan es va plantejar una prova pilot a l’ABS de Palamós el mes de novembre passat i posteriorment, aquesta primavera, una nova prova a l’ABS de Palafrugell.

En total i durant 14 dies, es van pedalar més de 100 quilòmetres de manera elèctrica amb uns 25 desplaçaments, i es calcula que es van evitar 18kg de CO2 a l’atmosfera. Davant dels bons resultats i la bona acollida entre els diferents professionals, va decidir-se apostar per aquesta forma de mobilitat per a l’atenció domiciliària.

La prova pilot va ser possible gràcies a la col·laboració de l’empresa de venda i lloguer de bicicletes elèctriques Ebikes Area ubicada a Mont-ras que ens va cedir gratuïtament les seves bicicletes de lloguer.

A banda de la prova pilot, el mateix setembre del 2022 també es va fer una sortida en e-bike dins el Projecte Empresa Saludable de la nostra entitat, per donar a conèixer aquest tipus de mobilitat i familiaritzar-se amb l’ús i el funcionament d’aquestes bicicletes.