El Carroussel Costa Brava de Palafrugell ja té nova data al calendari

El procés participatiu no es tindrà en compte perquè no va votar el 10% de la població

El diumenge dia 2 de juny de 2024 és el dia escollit perquè es desenvolupi la propera edició del Carroussel Costa Brava. Així es va decidir després d’una reunió entre el Consistori palafrugellenc i l’Associació de Carrossaires, amb l’objectiu de consensuar una proposta adequada a trobar el millor encaix pel desenvolupament d’un dels esdeveniments més importants de Palafrugell.

Tradicionalment, el punt culminant de les Festes de Primavera, el Carroussel Costa Brava, es programava el diumenge anterior al dilluns de Pasqua Granada, que també es coneguda com la Segona Pasqua.

Malgrat aquesta decisió, no es descarta tornar a la tradicional data al 2025, ja que s’haurà de valorar a nivell de tots els sectors implicats. Així, es va decidir que un cop passats 15 dies del Carroussel, es constituirà una Comissió per decidir si la data proposada pel 2024 es pot repetir o no el següent any.

En aquesta Comissió, a part del propi Ajuntament i l’Associació de Carrossaires, també es convocarà al sector hoteler i el sector comercial per tal de captar la seva opinió sobre quina és la millor data per programar el Carroussel Costa Brava.

Cal recordar que l’any 2020, el Govern de la Generalitat va aprovar declarar el Carrusel de la Costa Brava de Palafrugell Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, perquè formés part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

D’aquesta festa se’n té constància des del 1883, es va recuperar el 1928 i, finalment, va entrar en l’etapa actual el 1964, quan la festa apareix descrita com “una desfilada de carrosses a l’estil de l’antiga rua”. El Carrusel de la Costa Brava és un important referent identitari per a la localitat i el seu entorn territorial immediat.

Participació ciutadana

Pel que fa referència al procés de participació que es va obrir al mes d’agost, la participació no ha arribat al 10% de la població per considerar-se vinculant. En total hi van participar 417 persones i la opció del SÍ a la proposta del canvi de data va comptar amb 328 vots, mentre la resta va ser vots quantificats en el sector del NO.

Segons l’alcalde, Juli Fernández, “malgrat la poca participació, engegar el procés participatiu ha servit per generar debat i això és el més important. Des del Consistori considerem que és positiu demanar la opinió de la ciutadania en aquells temes que considerem estratègics i ho seguirem fent en el futur”.