Benvinguts a Pagès torna a Girona per a impulsar l’agroturisme sostenible i rural

S'oferirà una oferta de 58 experiències agroturístiques

Tot a punt per acollir les visites gratuïtes de Benvinguts a Pagès a la demarcació de Girona. El cap de setmana del 30 de setembre i l’1 d’octubre la demarcació oferirà més de 58 experiències repartides per tot el territori, amb un total de 15 explotacions, 18 restaurants de proximitat, 15 allotjaments rurals i 10 activitats complementàries. Unes dades que s’han presentat avui en roda de premsa a Mas Bes a Salitja, una de les explotacions que participen en l’edició d’enguany.

La roda de premsa ha comptat amb la presència de Quim Xifra, cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona, que ha destacat la importància d’iniciatives com Benvinguts a Pagès per fer valdre el sector primari: “Suposa una gran aportació al turisme de proximitat i afina la bretxa entre el món rural i urbà, com també, ens ajuda a mostrar que l’agroalimentació aporta uns beneficis ambientals destacables”.

Per la seva banda, Joan Martí, director dels Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Treball a Girona, també present a la roda de premsa, ha posat sobre la taula que “les comarques gironines són un referent turístic, amb petits tresors en l’entorn natural, com totes les explotacions i actors de Benvinguts a Pagès, que ens permeten desestacionalitzar el turisme, fer valdre el producte de qualitat, local i Km0, i contribuir en el desenvolupament econòmic”.  

Benvinguts a Pagès La Festa és una oportunitat única per a redescobrir territoris com l’Alt Empordà (16 agents), el Baix Empordà (7 agents), la Garrotxa (6 agents), el Gironès (6 agents) el Pla de l’Estany (12 agents), el Ripollès (6 agents) i la Selva (5 agents), així com l'origen d’allò que mengem i conèixer als professionals que produeixen els aliments que formen part de la rica i variada gastronomia catalana. Cal destacar, que segons xifres d’altres edicions, les comarques més visitades de la zona de Girona són el Gironès, la Garrotxa i la Selva.

Benvinguts a Pagès La Festa se celebra el mateix cap de setmana a tot el territori català. La celebració ofereix més de 500 experiències a tot Catalunya en 100 explotacions, 115 allotjaments rurals, 5 elaboradors alimentaris, 220 restaurants i 65 activitats complementàries, que conviden a connectar amb la vida rural catalana.

Últims dies per reservar

Les visites gratuïtes a Benvinguts a Pagès La Festa requereixen una reserva prèvia a través del web, ja que les places són limitades. La nova pàgina, una de les novetats de l’edició d’enguany, ofereix un motor de cerca interactiu i detallat amb informació sobre cada espai disponible, millorant la planificació i reserva d'activitats.

En aquest sentit, Ramon Sentmartí, director de PRODECA, ha recalcat durant la roda de premsa el paper fonamental que tenen els pagesos en el món agroalimentari. “A Catalunya tenim paisatges extraordinaris, i la pagesia contribueix al manteniment del territori i la biodiversitat, és un actor cabdal per mantenir viu el territori”, ha comentat. Sentmartí també ha ressaltat que Benvinguts a Pagès La Festa és una iniciativa per prestigiar, reforçar i promoure el sector primari: “És una excel·lent oportunitat per conèixer com s’elaboren els productes, poder-los tastar i comprar-los durant les visites”.

L’acte d’avui també ha comptat amb el testimoni de Joan Viñolas, propietari de Mas Bes, i Laura García, cofundadora de Dolça Abella (Esponellà, Pla de l’Estany), que han explicat com Benvinguts a Pagès La Festa és una gran fita per mostrar les dinàmiques de treball i la filosofia de les empreses, donar suport als petits productors i mantenir vius els pobles.

Una altra de les novetats de la 8ª edició és la incorporació d’un nou participant, els elaboradors alimentaris i petits artesans, una aposta més en pro a la promoció dels productes catalans. Es tracta d’una prova pilot que s’inicia aquest 2023, a la Conca de Barberà i la Ribera d'Ebre, i que es valorarà replicar-ho a altres territoris en un futur.

Àmplia oferta agroturística

La diversitat de propostes agroturístiques i la riquesa cultural que el territori gironí té per oferir prometen una experiència inoblidable per als visitants. La iniciativa és una oportunitat per connectar amb la naturalesa i l'essència rural i descobrir la història, la gastronomia i la cultura de la regió. El públic més comú (64% del total) són famílies de 36-45 anys amb nens.

Durant la roda de premsa, Bea Nubiola, cap de Marques de l’Agència Catalana de Turisme, ha subratllat que Benvinguts a Pagès La Festa “promou l’agroturisme sostenible, atraient visitants locals i forans, que repercuteix en el flux turístic, potencia el comerç de proximitat i impulsa un model turístic de qualitat”.

La iniciativa de Benvinguts a Pagès s’ha convertit en una acció turística i de promoció a la comercialització dels productes i de suport a les explotacions agroalimentàries i pesqueres participants. L'experiència a Benvinguts a Pagès La Festa és una gran oportunitat per fomentar la venda directa sense intermediaris: del productor al consumidor, del camp a la taula. Les dades així ho indiquen: un 89% dels visitants que hi participen compren els productes després de conèixer-ne el procés d'elaboració, amb una despesa mitjana d’entre 35 i 40 euros.

En aquesta 8a edició es preveu que més de 5.000 de persones visitin la demarcació de Girona per participar en alguna de les propostes que ofereix el projecte de Benvinguts a Pagès La Festa, al llarg del cap de setmana. La zona de Girona ha mantingut una constància de visitants estable des de la creació de la iniciativa l'any 2016. A tot Catalunya, des dels seus inicis, Benvinguts a Pagès ha acollit més de 130.000 visitants -valor absolut acumulat fins al dia d’avui. Aquest 2023, s’espera arribar als 40.000 visitants.