5 anys de presó per voler matar un home ruixant-lo amb benzina i cremar-lo a Castelló d'Empúries

L'acusada diu que no va actuar "amb maldat" sinó "per desesperació"

Una acusada d'intentar matar un home ruixant-lo amb benzina per calar-li foc a Castelló d'Empúries (Alt Empordà) el 3 de novembre del 2021 ha acceptat 5 anys de presó.

S'enfrontava a 8 anys però, com que ha reconegut els fets i té diagnosticada una esquizofrènia paranoide, la fiscal li ha apreciat l'atenuant d'alteració psíquica. La dona ha utilitzat l'última paraula al judici per afirmar que no és "una persona dolenta": "No va ser per maldat, va ser per desesperació".

Segons ha admès, va abocar gasolina a la víctima quan dormia i el va intentar incendiar, sense aconseguir-ho. L'home va dir que li donava menjar a la dona amb la condició que el pagués de mica en mica i van discutir quan es va negar a continuar proporcionant-li aliment.

L'acusada ha reconegut que cap a les 15.30 hores del 3 de novembre del 2021 va entrar a un bar del carrer Muralla de Castelló d'Empúries i va creuar el local dirigint-se directament cap al magatzem, on hi dormia la víctima. Duia, en aquell moment, una garrafa de gasolina de cinc litres i un encenedor vermell.

Allà, i amb la intenció de matar-lo, li va abocar la benzina a sobre. Això va fer que la víctima es despertés. Aleshores, va veure com la processada intentava calar-li foc: "Va intentar engegar l'encenedor en diverses ocasions, dirigint-lo a la zona de les cames de la víctima on l'havia ruixat amb benzina, sortint de l'encenedor guspires però no flama".

Llavors, i alertat pels crits de la víctima i l'olor de gasolina, va entrar al magatzem un altre home que va aconseguir retenir la processada mentre la víctima li treia l'encenedor de les mans, evident que aconseguís provocar l'incendi. Segons recull l'escrit d'acusació de la fiscalia que l'acusada ha subscrit, durant l'atac li va estar cridant frases com: "Aquesta nit et cremo a tu i al teu negoci. Et cremo el bar".

Els dos homes van avisar la policia, que van detenir la sospitosa. La dona està en presó preventiva des del 4 de novembre del 2021 i ha arribat a la sala de vistes de la secció tercera de l'Audiència de Girona custodiada pels Mossos d'Esquadra.

Per aquestes fets, la fiscalia sol·licitava inicialment 8 anys de presó per un intent d'homicidi. Com que l'acusada ha reconegut els fets i té diagnosticada una esquizofrènia paranoide des dels 20 anys, l'acusació pública li ha apreciat l'atenuant d'alteració psíquica rebaixant-li la pena de 5 anys de presó. La defensa s'hi ha adherit.

La víctima no ha declarat perquè va morir abans que el cas arribés a judici. El lletrat de l'administració de justícia ha llegit la seva declaració en fase d'instrucció a la sala de vistes. L'home va explicar que coneixia l'acusada d'abans i que li proporcionava menjar amb la condició que l'anés pagant de mica en mica. Un temps després, però, la dona va deixar de fer-ho i van discutir quan ell es va negar a continuar donant-li aliments. A més, el mateix dia havien tingut un discussió quan va anar al bar i li va dir que s'havia de dutxar.

L'acusada ha utilitzat el darrer torn de paraula, al final del judici, per agrair a la fiscalia i al tribunal la "consideració" rebaixant-li la pena i ha dit que no és una "persona dolenta", sinó que va actuar "per desesperació". La dona ha lamentat no haver pres millors decisions a la vida que haurien pogut evitar "acabar així".

En concepte de responsabilitat civil, la fiscalia demana que indemnitzi els hereus de la víctima 3.733 euros (3.000 per les lesions psíquiques i 733 per seqüeles). El judici ha quedat vist per a sentència.