Figueres diu que ha fet els ''deures'' però seguiran controlant els consums d'aigua

Bartrolich assegura que "és feina de tots" complir amb les restriccions

Figueres (Alt Empordà) diu que ha fet els deures però que seguiran controlant els consums d'aigua quan entri en vigor el nou escenari d'emergència. La regidora de Sostenibilitat i Medi Ambient, Núria Bartrolich, diu que ja s'esperaven que l'embassament Darnius Boadella entraria en aquesta fase "en un moment o altre" i que fa mesos que s'estan preparant.

De fet, durant el mes d'agost la ciutat va registrar un consum de 180 litres per habitant i dia, per sota del llindar que fixa aquest nou escenari (200) En aquest sentit, diu que han seguit estrictament les restriccions marcades i que fa temps que el rec es fa amb aigües freàtiques.

"Però no només depèn de Figueres, és una feina de tots perquè el pantà és de tots i cal que l'ACA pressioni perquè tothom controli els consums", afirma. Bartrolich preveu, a més, que la nova ordenança que els permetrà multar els infractors podria entrar en vigor a finals d'any i esperen que amb les noves restriccions el consum que tenen baixi encara més.

Amb l'entrada en fase d'emergència, a més de limitar-se el consum per habitant i dia, també se suprimeix el rec agrícola, s'han de reduir un % dels consums industrials i els usos recreatius. També es prohibeix l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes (tant públiques com privades), la prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d’aigua dolça i la prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.

La regidora diu que avançant-se a aquest escenari ja vaig fer un estudi per determinar els arbres que són singulars, que són els únics que es podran regar a partir d'ara. "Ho tenim estudia i només ens caldrà aplicar-ho a partir de la setmana vinent. Fins ara regàvem amb freàtic els arbres i arbustos de supervivència", explica Bartrolich.

D'altra banda, tenen prevista una reunió aquest divendres amb totes les àrees de l'Ajuntament per abordar la situació de forma conjunta i garantir el compliment de les mesures. "Estem contents amb la feina que fem com a Ajuntament, sabem que hi ha veïns que no la fan i que caldrà que fem més controls per vigilar també que a partir d'ara no es regui", afegeix la regidora.

Els municipis petits diuen que no tenen eines

A l'altra cara de la moneda hi ha ajuntaments petits com el de Cadaqués que, tot i complir els límits establerts (195 litres per habitant i dia) es queixen que no tenen eines per poder fer els controls i que es deixi a les seves mans la tasca fiscalitzadora dels incompliments.