Girona recorda Salvador Allende i Joan Alsina en el 50è aniversari del seu assassinat

Durant l'acte institucional s'ha col·locat una placa en memòria seva a la plaça de la Solidaritat

Girona ha homenatjat avui Salvador Allende i Joan Alsina amb motiu del 50è aniversari del seu assassinat en el cop d'estat de Xile. L'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, ha presidit l'acte institucional, que ha tingut lloc aquest matí a la plaça de la Solidaritat.

“La figura d'Allende va molt més enllà de les fronteres de Xile. Allende és un símbol per a tots aquells moviments i institucions que veuen en la política la millor eina per millorar la vida de les treballadores i treballadors”, ha assegurat Salellas.

L'homenatge ha comptat també amb les intervencions del president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Santa Eugènia de Ter, Reinald Roca, i de la directora de la Biblioteca Salvador Allende, Eva Guillaumes, i ha estat amenitzat per la música del grup Niu S, format per Francesc i Alba Tomàs, que ha interpretat les cançons “A desalambrar”, “Te recuerdo Amanda” i “El pueblo unido”, de Víctor Jara. 

Al final de l’acte s'ha descobert la placa que s’ha col·locat a la plaça de la Solidaritat en reconeixement del llegat de Salvador Allende i Joan Alsina.

L'11 de setembre de 1973 un cop d’estat encapçalat pel general Augusto Pinochet posava fi al govern de la Unitat Popular d’Allende, i encetava així una de les èpoques més sanguinàries i fosques de Xile.

D'entre els milers de víctimes del cop i la dictadura de Pinochet, hi van perdre la vida, torturats i assassinats, el president Salvador Allende, el cantautor Víctor Jara i el poeta Pablo Neruda, i també el capellà de Castelló d’Empúries, Joan Alsina. Els noms d'Allende i del capellà han quedat vinculats per sempre.

Alsina va implicar-se activament en el procés de transformació que estava vivint Xile, va manifestar les seves simpaties pel moviment popular i pel de cristians pel socialisme.