La mostra del fons Rafael i María Teresa Santos Torroella a Girona registra uns 10.000 visitants

La mostra es va inaugurar el 29 d'octubre del 2022

Prop de 10.000 persones han passat pel Museu d’Història de Girona per visitar l’exposició “L’aposta per l’art nou. Itineraris de l’avantguarda a Catalunya a través del fons Rafael i María Teresa Santos Torroella”, que va tancar les portes dilluns passat, dia 11 de setembre, després de deu mesos d’exhibició. L’exposició es va inaugurar el 29 d’octubre del 2022.

La mostra ha presentat una selecció de les obres més destacades i representatives de la col·lecció d’art i de l’arxiu de Rafael i María Teresa Santos Torroella. Aquesta ha estat la primera exposició del Cicle d’exposicions d’art contemporani que, entre 2022 i 2024, té l’objectiu de fer conèixer tres col·leccions significatives del patrimoni artístic de l'Ajuntament de Girona, que constitueixen els fons del futur Museu d'Art Modern i Contemporani de Catalunya a Girona.

“Des del primer moment ens vam comprometre a treure el fons Santos Torroella del magatzem i posar-lo a disposició de la ciutadania, perquè creiem que el patrimoni cultural i artístic de la nostra ciutat ha d’estar a l’abast de tothom. La resposta de la gent, com sempre, ha estat molt positiva”, ha afirmat el tinent d’Alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats.

L’exposició, que ha tingut un reconeixement molt positiu en les enquestes fetes a les persones visitants, no és només el testimoni de la trajectòria vital i intel·lectual d'una de les figures més rellevants de l'escena artística catalana i espanyola de la segona meitat del segle XX, sinó que ens assenyala també un recorregut pels camins de l'avantguarda a Catalunya des dels orígens fins als anys 60.

A banda de la mostra, paral·lelament s’ha organitzat un cicle de conferències i unes taules de debat, on han participat figures rellevants de la crítica d’art i de la història de l’art al nostre país: Francesc Fontbona, Àlex Mitrani, Anna Capella, Eudald Camps, Fanny Estela, Alex Susanna, Artur Ramon, Josep Playà, Joan Boadas i Anna Pujols. Totes les sessions s’han enregistrat, i estan a l’abast al web del MHG.

En l’àmbit digital, s’han portat a terme diverses accions de suport a la mostra. S’ha publicat un catàleg sobre l’exposició del Fons d’Art i Arxiu-Biblioteca de Rafael i María Teresa Santos Toroella, que es pot consultar en línia. També s’han digitalitzat els Fons d’Art i Documental i s’ha creat un recurs web específic per l’exposició. Per altra banda s’està treballant en el web genèric del Fons d’Art, que recollirà els continguts, les obres, i les anàlisis de les 3 exposicions del cicle i que properament estarà a disposició de tothom que el vulgui consultar.

Finalment, s’ha creat un recurs digital que permet fer la visita a l’exposició de manera virtual i que dóna la possibilitat de fer el mateix recorregut que la mostra presencial i consultar obres, documents i textos que es trobaven a l’exposició.

El comissariat de l’exposició ha anat a càrrec dels historiadors i crítics d’art Rosa Gutiérrez Herranz i Jaume Vidal Oliveras, que també han fet de guies de la mostra. Per altra banda, s’han portat a terme visites programades per a escoles, grups universitaris o d’interès cultural i artístic, algunes de les quals s’han realitzat també en llenguatge de signes, per fer-les accessibles a persones amb discapacitat auditiva.