Es manté el nombre d'inscrits als cursos de català a Figueres

La demanda de titulacions oficials per part dels immigrants en atur sustenta les inscripcions

Dona d'entre 30 i 39 anys amb estudis secundaris i originària del nord d'Àfrica. Aquest és el perfil general de les 1.362 persones que durant el curs 2012-2013 es van apuntar als cursos de català que el Consorci per la Normalització Lingüística organitza a Figueres.

Al nombre d'inscrits s'hi ha d'afegir també les 181 parelles lingüístiques que el consorci va tutelar en el mateix període. Segons ha explicat en roda de premsa Dolors Barceló, responsable de l'Oficina de Català de Figueres, el nombre d'inscripcions s'ha mantingut aquest any malgrat el descens en el nombre d'immigrants per la necessitat d'aquests d'aconseguir alguna titulació oficial que els obri les portes del mercat de treball.

L'oficina de Català de Figueres, depenent del Consorci per a la Normalització Lingüística, ha tancat el curs 2012-2013 amb un total de 1.362 alumnes i 181 parelles lingüístiques. Segons Dolors Barceló, responsable de l'oficina a Figueres, aquestes xifres representen mantenir les inscripcions de l'any passat tot i el descens continuat en l'arribada de nous immigrants.

En aquest sentit, Barceló ha explicat que donat l'alt índex d'atur, molts immigrants veuen en els cursos de català la via més directa per aconseguir algun tipus de titulació oficial que els obri les portes del mercat laboral. Titulacions que el Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix cada tres nivells i que són equiparables, ha explicat Barceló, als de qualsevol escola oficial d'idiomes.

Amb tot, Barceló ha deixat clar que les motivacions dels nouvinguts per aprendre català són diverses. De fet, assegura que els voluntaris del consorci queden sorpresos per l'eufòria inicial que molts immigrants tenen per aprendre català. Una eufòria però, ha lamentat Barceló, que no es manté en el temps quan comproven que amb el castellà fan prou per dur una vida normal a la ciutat. Aquesta realitat fa que el gruix d'inscrits, concretament 983 del total, ho facin als nivells inicials.

Pel que fa al perfil dels inscrits, Barceló ha explicat que en un 90% dels casos són immigrants provinents del nord d'Àfrica, majoritàriament dones (65%) i amb una edat compresa entre els 30 i els 39 anys. Barceló també ha incidit en el fet que un 33% tenen estudis secundaris, i un 16% estudis universitaris acabats. Un extrem, ha afegit, que "trenca el tòpic" que diu que la majoria d'immigrants tenen un baix nivell d'estudis. De fet, només un 13% dels inscrits asseguren no tenir cap tipus de formació.

Pel que fa al programa Voluntaris per la Llengua, el curs 2012-2013 ha comptat amb un total de 181 parelles lingüístiques amb un perfil per part dels aprenents molt semblant al dels cursos de català ordinaris. Un dels aspectes destacats per Barceló és que enguany s'han creat 6 parelles lingüístiques a centres penitenciaris, una iniciativa premiada ara fa tres anys i que consisteix en que voluntaris del consorci es desplacin a les presons per practicar la conversa en català.

Dins el mateix programa també s'han format 62 parelles a diverses AMPA el que ha facilitat segons Barceló la integració de moltes famílies a la ciutat dins el context de les escoles.

Per part de l'Ajuntament de Figueres, Josep Maria Godoy, el segon tinent d'alcalde al consistori, ha felicitat el Consorci de Normalització Lingüística per la tasca feta en l'intent d'integrar els immigrants en el teixit social de la ciutat. En aquest sentit, Godoy ha destcat que a banda dels cursos de català i les parelles lingüístiques, el consorci fa una feina molt important amb les activitats paralleles i de caràcter transversal que fa a la ciutat. Activitats que aquest curs han superat la vintena i que consisteixen en reunions culturals, festes populars, xerrades o recitals de diferents tipus.