Girona escalfa motors per al quart Fòrum Impulsa

Aquesta edició intentarà desplegar "l'actitud i el compromís latent" dels joves emprenedors

La setmana vinent, Girona tornarà a convertir-se en el punt de trobada internacional de l'emprenedoria. La maquinària que envolta el Fòrum Impulsa ja s'ha engegat, i aquests dies previs ja hi ha hagut activitats paral·leles a l'esdeveniment. S'han donat a conèixer ja els noms dels guardonats als Premis Impulsa -que s'entregaran el dia 26- o s'ha fomentat la creativitat entre la quitxalla, que ha fet arribar als ajuntaments de Girona i Salt propostes per millorar el municipi.

Quan falten sis dies perquè arrenqui la cita anual, el comitè organitzador destaca que el quart Fòrum Impulsa ja té confirmats més de 1.600 assistents (la meitat dels quals, menors de 35 anys) i 250 periodistes acreditats per seguir les ponències i tallers. Aquest 2013, per primer cop, el Fòrum durarà dos dies (el 26 i 27 de juny) i es vertebrarà al voltant del concepte 'compromou-te', que vol posar en valor la col·laboració per estimular el creixement.

En total, fins a 22 ponents, "alguns dels quals de prestigi mundial" -precisa Lagares- passaran per l'escenari de l'Auditori. Les conferències s'estructuraran en tres grans blocs (Idees, Recursos i Actituds) i portaran a Girona personalitats com la directora de creació del Cirque du Soleil, Lyn Heward; l'impulsor de la campanya 'Falling Whistles' (Xiulets caiguts) per fomentar la pau al Congo, Sean Carasso; el cofundador i soci de la plataforma 'Verkami', el català Jonàs Sala, o el president de l'organització edX, Anant Agarwal, que està canviant els fonaments de l'ensenyament amb l'oferta de cursos lliures i gratuïts a través d'Internet.

Aquest any, a més, el Fòrum Impulsa incorporarà dos formats innovadors, amb l'objectiu de posar en contacte els emprenedors sèniors amb els júniors. El primer s'ha batejat com a 'Close Encounters', que promou trobades entre els ponents i els assistents; el segon, el 'Projectarium', com explica Lagares, "presentarà divuit projectes impulsats per joves o adreçats a aquest col·lectiu, que volen generar impacte i crear llocs de treball en diversos camps: l'econòmic, el social, el científic i el cultural".

Actitud i compromís latent

L'objectiu del quart Fòrum Impulsa és clar: fomentar la iniciativa, la creativitat i el compromís dels més joves. Per això, la meitat dels assistents tindran menys de 35 anys. "Som conscients que el context actual és complicat, però allò que volem és anar més enllà i despertar la seva actitud i compromís latent, amb l'objectiu que eclosioni i es converteixi en acció", subratlla el president del comitè organitzador.

El pressupost d'aquesta edició és de 390.000 euros (semblant al del 2012). L'artífex del Fòrum Impulsa, la Fundació Príncep de Girona, els aportarà a través dels seus patrons. Els ponents no cobren per participar al Fòrum. A més, també es preveuen recaptar 80.000 euros per part de les empreses col·laboradores, que es destinaran a donar 200 beques (allotjament, manutenció i/o desplaçament) per a joves.

Estendre una xarxa internacional, assignatura pendent

El quart Fòrum Impulsa es retransmetrà per streaming i es podrà seguir en directe a més de 1.200 universitats de tot el món. Precisament, això s'emmarca dins la voluntat de fer caminar el seu esperit cap a l'exterior. "Aquesta és una de les nostres assignatures pendents, estendre una gran xarxa internacional adherida a l'esperit del Fòrum Impulsa, que ens permeti impulsar la transferència i el progrés social", conclou Josep Lagares.