Girona rep una donació de quatre obres de Ricard Guinó

S'exposaran al Museu d’Història de Girona

L’Ajuntament de Girona ha rebut la donació de quatre obres de Ricard Guinó que s’incorporaran al Fons d’Art Municipal que conserva el Museu d’Història de Girona. Es tracta de quatre dibuixos a tinta, carbó i llapis, provinents de la col·lecció familiar de Ricard Guinó, i datats a l’inici del s. XX.

La donant és la vídua de Michel Guinó -fill de Ricard Guinó-, Corine Guinó, i la cessió ha estat feta a través de Lluís Oliver, amic de la família, que les ha dipositat al Museu amb destí al Fons d’Art de l’Ajuntament de Girona.

El Museu d’Història de Girona té des de fa més de 30 anys una col·lecció d’obres de Guinó, que tenen una gran importància per la història de l’art, no només de la ciutat, sinó també en l’àmbit europeu. Les obres donades passaran a formar part d’aquesta col·lecció i n’incrementaran el valor.

En paraules del tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament, Quim Ayats, “Girona és una ciutat de cultura i de patrimoni, i el Museu d’Història té un paper imprescindible en la seva difusió. Estem molt agraïts per la donació d’aquestes quatre obres que enriqueixen el fons d’art de l’Ajuntament i de la ciutat. Treballarem perquè ben aviat estiguin a disposició del públic, perquè volem que la cultura estigui en mans de tothom”.

Ricard Guinó (Girona, 1890 – Antony (França), 1973) va formar part del moviment artístic de Girona, on va exposar el 1908. El 1910 va participar en l’Exposició de Retrats de Barcelona i va conèixer Arístides Maillol, amb qui va anar a París com a deixeble. Un cop establert a París, on va treballar i residir la major part de la seva vida, va passar a treballar com a ajudant i col·laborador de l’artista Auguste Renoir, fins al punt que fou coautor de moltes de les seves escultures.

La donació té una feliç coincidència: la realització, al Musée d’Art Rigaud, a Perpinyà, d’una mostra amb el títol de “Guino-Renoir. La couleur de la sculpture”, a la qual s’hi exposen obres de Guinó procedents del Fons del Museu d’Història de Girona. Aquesta exposició, que es pot visitar fins al 5 de novembre,  és una mostra més de la rellevància dels fons d’art municipals, que son presents, cada cop més, en exposicions tan nacionals com internacionals.

Les obres que acaben de ser donades es catalogaran i es documentaran convenientment, i ben aviat estaran ja a la disposició del públic. S’exposaran a la sala del Museu dedicada a l’art dels segles XIX i XX, acompanyant les escultures de Ricard Guinó, que ja hi tenen un lloc destacat.