La casa natal de Dalí de Figueres obrirà al públic el 20 d’octubre

Durant el primer cap de setmana hi haurà portes obertes per als figuerencs

Després de mesos d'anuncis i retards, l'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) ha posat data final a l'obertura de la casa natal de Salvador Dalí. Serà el 20 d'octubre, coincidint amb el dia que es commemora l'atorgament del títol de ciutat. L'endemà, el 21, i el 22 es farà una jornada de portes obertes, prèvia inscripció, per als figuerencs i figuerenques. L'objectiu és que "es facin seu" aquest espai "únic" al món on s'explicarà la figura de Dalí i el seu context.

Un context que, segons la regidora de Cultura, Mariona Seguranyes, és "imprescindible" per entendre la seva obra i la seva vida, a més del personatge. Seguranyes, a més, ha dit que l'espai serà "l'homenatge" que la ciutat farà al pintor empordanès més universal.

Per la seva banda, l'alcalde, Jordi Masquef, ha destacat la participació que han tingut cadascun dels alcaldes i alcaldesses que ha tingut la ciutat en aconseguir fer realitat aquest espai i ha qualificat de "fotografia històrica" la trobada que els ha aplegat a tots: Joan Armangué, Marià Lorca, Santi Vila, Marta Felip i Agnès Lladó.

Un cop obri portes, s'incorporarà a l'oferta turística de la ciutat en una experiència immersiva on s'explicarà el context, l'època i les diferents vessants del pintor. Es farà a través d'hologrames, mappings i projeccions audiovisuals, a més d'unes audioguies coordinades amb les imatges i dues veus: la d'una dona que serà el fil conductor de la visita i la del propi Dalí, a través de cites seves realitzades en entrevistes i d'altres contextos. Una part de l'exposició mostrarà la vida del geni (la seva família, el veïnatge, la formació a Madrid i el seu amor per Gala) i una altra, se centrarà en la seva faceta més pública i mediàtica.

Es visitaran les diferents plantes, tot i que la de l'entresòl és la que conserva alguns dels espais principals. Entre ells, l'habitació on va néixer el pintor i on es podrà veure la pintura original que tenia, a més d'un dibuix de l'època del qual encara se'n desconeix l'autoria.

L'entrada a l'equipament tindrà un cost de 12 euros i hi haurà entrada gratuïta per a grups escolars, menors de 18 anys i jubilats. L'accés es farà en grups d'un màxim de vuit persones.

Un documental del procés

D'altra banda, coincidint amb els actes d'inauguració de l'espai s'estrenarà un documental dirigit per la directora Alba Cros que resseguirà el procés de conceptualització i producció del projecte.

Un procés de gairebé 30 anys

Les obres de rehabilitació de la casa natal del geni van començar el setembre del 2019 i gairebé quatre anys després encaren el final. Però el projecte de reforma d'aquest espai, que va veure néixer el pintor l'any 1904, va començar molt abans. L'any 1995 amb l'aleshores alcalde, Marià Lorca, es va comprar la botiga Tamaris –que havia estat la notaria del pare- i part de l'entresòl.

L'any 2001, amb Joan Armangué al capdavant del consistori, es van adquirir les parts que faltaven de la planta baixa i l'entresòl, tot el primer i el segon pis. Entre el 2005 i el 2006 es va rehabilitar la façana com a pas previ per condicionar l'edifici als futurs usos.

Durant aquests gairebé 30 anys, els successius ajuntaments han anat fent passos per aconseguir incorporar l'equipament a la ciutat i convertir-lo en espai visitable.

A principis del 2022 es va acabar la primera fase d'obres i a mitjans es va adjudicar la segona. El mes de març l'anterior equip de govern va anunciar que els treballs estaven a punt d'acabar-se i que l'equipament obriria portes al juliol. Per fires, es va organitzar un seguit de visites guiades a l'equipament mostrant una de les parts ja museïtzades.