S'Agaró compleix 100 anys reivindicant-se com a ''ciutat jardí'' i amb un turisme sostenible

Al llarg del 2024 es faran diverses activitats per celebrar el centenari del primer xalet

Fa més de 100 anys, Josep Ensesa va demanar-li al seu pare que comprés uns terrenys a tocar del mar entre Sant Feliu i Platja d'Aro (Baix Empordà). Poc després, a la família se li va acabar el contracte de lloguer que tenien en una petita caseta de pescadors a l'Estartit (Baix Empordà) i Ensesa li va demanar part dels terrenys al seu pare per aixecar un xalet en aquells terrenys, per on passava la riera s'Agaró. Això va passar el 1924. Gairebé cent anys després, aquest nucli s'ha convertit en una de les zones d'estiueig més populars de la Costa Brava.

Per commemorar el centenari del que ara és s'Agaró, l'associació que impulsa la celebració de l'efemèride ha previst una sèrie d'actes que volen "mostrar com és i com ha evolucionat". En aquest sentit, la neta de Josep Ensesa i presidenta de l'entitat s'Agaró 100, Virgínia Ensesa, ha destacat que avui aquest nucli pertanyent a Castell-Platja d'Aro és un model de "ciutat jardí" i posa en valor tant la figura del seu avi – aquí se li farà una estàtua – com la de l'arquitecte Rafel Masó que va ajudar-lo a tirar endavant el projecte.

"Farem una gran festa que es dirà 'Sentit i sentiment' perquè volem posar en valor tot el que nosaltres sentim per aquest lloc tan privilegiat per la natura i que ha comptat amb els millors arquitectes i tot el que inclou", ha assenyalat.

Una de les particularitats és el "camí de ronda únic" que hi ha i "una forma de respectar l'entorn i els penya-segats" i que ara acull milers de visitants a l'estiu. Tot plegat va començar amb la casa 'Senya blanca', que cent anys després comparteix amb desenes d'edificacions més aquest espai.

Ensesa ha explicat que el motiu que es digui 'Senya blanca' és perquè els pescadors l'agafave com a punt de referència, tant si venien per la part de Palamós com de la part de Sant Feliu de Guíxols.

Ajuntament, Diputació i Generalitat

La commemoració dels actes previstos comptaran amb el suport de tres administracions, l'Ajuntament, la Diputació de Girona i la Generalitat. L'alcalde de Castell-Platja d'Aro, Maurici Jiménez, ha explicat que res s'entendria sense la visió de Josep Ensesa i assenyala que el model turístic que es busca al país "és el que sempre hi ha hagut a s'Agaró".

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, remarca que "va molt més enllà de l'àmbit físic". "Fa cent anys es va apostar per la preservació i era un concepte clar i que costava molt implementar aleshores. Això ara és el que es busca i ja es va aconseguir", ha remarcat Noguer.

Moltes activitats

Entre les diferents activitats que es faran hi haurà, exposicions a la Casa de Cultura de Girona i al Palau Robert de Barcelona, entre d'altres, activitats esportives com un torneig de tennis, cinema a l'aire lliure, un castell de focs una festa i un concert amb el tenor Josep Carreras.