El Modern de Girona acull la primera exposició sobre l’ecosistema del videojoc català

La mostra es podrà visitar fins al 25 de setembre

Del 5 al 25 de setembre, El Modern, Centre Audiovisual i Digital de Girona acollirà l’exposició itinerant “Nova pantalla. El videojoc a Catalunya”. Aquesta serà la primera parada de la mostra dedicada en la seva totalitat als videojocs fets a Catalunya, que es va poder veure el 2022 al Palau Robert.

L’exposició s’inaugurarà aquest dimarts a les 18:00h, i hi assistiran el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, i la directora general d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, Marisol López.

“El sector del videojoc a Girona i a Catalunya té molt de talent i molt de potencial”, ha afirmat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats, que ha afegit que “a Girona volem ser referents d’aquest sector i per això hem posat en marxa la incubadora de videojocs GameGi al Modern i ara posem a disposició de la ciutadania aquesta exposició, per difondre un sector en auge al nostre territori”.

L’exposició, que s’ubicarà a la primera planta d’El Modern, està dividida en tres espais que permeten descobrir l’ecosistema català del videojoc. Mitjançant entorns immersius i interactius, centrats en els perfils professionals i els processos de creació artístics i tecnològics que hi ha darrere la producció d’un videojoc (art visual, disseny de joc, animació, programació, guió, disseny de so i música, entre d’altres), les persones visitants podran endinsar-se en el món del videojoc i també descobrir quins són els aspectes socioculturals que han propiciat que Catalunya esdevingui un territori capdavanter en el sector.

La vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, ha remarcat que “aquesta exposició mostra la creativitat, la potència i la rellevància de la indústria audiovisual a Catalunya en les esferes cultural i econòmica del nostre país i de l’Estat. Per aquest motiu, ens enorgulleix que la primera parada de la seva itinerància sigui a la ciutat de Girona”.

“Nova Pantalla” és la primera gran exposició dedicada en la seva totalitat a la trajectòria i  el moment actual de la  indústria del videojoc a Catalunya. El seu objectiu és apropar a tots els públics el procés de creació que hi ha darrere d’un videojoc, donar a conèixer els perfils professionals que hi participen i celebrar les grans produccions d’èxit internacional fetes pels estudis catalans.

En paraules de la directora general d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, Marisol López, “la indústria catalana del videojoc gaudeix d’un moment dolç i de consolidació estratègica com a sector clau. Un bon exemple de la bona evolució és el creixement de l’ecosistema a Girona amb empreses, incubadores i esdeveniments de la indústria del vídeojoc. La mateixa existència d’El Modern ja és una mostra d’aquesta realitat. La itinerància de l’exposició respon a la voluntat del Departament de Cultura d’ampliar el reconeixement social del videojoc arreu del territori”.

“Nova pantalla” es va inaugurar l’any 2022 al Palau Robert de Barcelona i va tenir un gran èxit d’assistència, superant les 120.000 persones visitants. Els comissaris de l’exposició són Joan B. Galí, Marc Angrill i Albert García, periodistes especialitzats en videojocs i comunicació cultural. La itinerància de la mostra és una iniciativa de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La mostra es podrà visitar de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 15.30 a 19.30 h, i els caps de setmana, de 16 a 20 h. L’accés és gratuït.

Segons dades del Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2022, el sector factura anualment més de  de 660M€ i té més de 4.300 persones treballadores en 196 empreses. A més, la indústria catalana del videojoc lidera el sector a Espanya (representa el 53% sobre el total de l’Estat) i s’ha convertit en un dels territoris capdavanters a Europa i en un sector econòmic estratègic pel país. En els darrers anys, Catalunya ha fet créixer un ecosistema format per un gran nombre de professionals, una variada oferta formativa, empreses desenvolupadores, esdeveniments i una comunitat dinàmica al voltant del videojoc.