La periodista Marta Gibert entrellaça la realitat i la fantasia en la seva primera novel•la infantil 'Els nens ferotges' (La Galera). El llibre, que es podrà adquirir a les llibreries a partir d'aquest dilluns, uneix dues històries en una.
Per una banda, narra la història de l'Ona –una de les protagonistes- i la seva passió per l'escriptura en plena fase preadolescent i la de l'Edu, que té el somni de dibuixar. El relat els acompanya tots dos en aquest camí i, alhora, s'endinsa en el conte que l'Ona escriu i on recrea un món de fantasia on els dracs són els "bons" i els nens són els "ferotges".
Ha escrit des que era una nena, però sempre per a ella, per "consum propi". Tampoc s'havia plantejat mai escriure literatura infantil. "El que m'havia plantejat era més de cara a adults", explica Gibert. "Però durant un període m'he fet un tip de consumir literatura infantil, ja que tinc dues filles bones lectores, i alhora que n'he comprat i triat molts a les biblioteques per a elles, també me'ls he llegit i els he gaudit", explica. La irrupció de la covid-19 també hi va influir.
"Sempre n'havia tingut ganes però mai m'havia atrevit. Vam estar tancats i potser vaig tenir més temps", diu. Tres anys després, 'Els nens ferotges' ha vist la llum de la mà de l'editorial La Galera i amb les il·lustracions de Laia Ferraté.
"En realitat, són dues històries en una", explica la seva autora. Per una banda, el relat fantàstic d'unes criatures, uns mostres "pudents, lletjos i ferotges' que són els culpables de la desaparició d'uns dracs". A l'altra banda, hi ha la història –la "real"- de l'Ona, que adora l'escriptura i que ho canalitza amb el conte que narra un món fantàstic de dracs i monstres i que, a la vegada, dona títol al llibre.
També hi ha la de l'Edu, que té passió pel dibuix. Tots dos s'acompanyen "en aquest recorregut amb entrebancs abans de culminar el seu somni: l'Ona el conte de 'Els nens ferotges' i l'Edu una exposició de dibuix.
I a la vegada, el llibre gira papers. "A l'Ona li encanten els dracs i li rebenta que sempre siguin els dolents de la pel·lícula. Diu que vol canviar els papers, que els bons siguin els dracs i els dolents siguin els nens, els nens ferotges", detalla Gibert. "La seva mare l'acaba animant perquè sigui ella mateixa i que s'inventi el món que li agradaria", afegeix.
Realitat i ficció es barregen en aquesta novel·la però la seva autora admet que hi ha part d'inspiració personal en la història de l'Ona i l'Edu. Hi ha part de les seves filles, de la seva família, d'amics i de vivències personals. "La part del conte és més de deixar anar la imaginació", diu.
Aquest és el seu primer llibre però GIbert ja ha començat a treballar en una altra història, que de moment no ha volgut desvetllar. En aquesta ocasió, però, li agradaria escriure una novel·la juvenil centrant-se en una franja d'edat –la dels 13 als 15 anys- on hi ha un "buit". "En aquesta edat troben que els infantils són massa de nens i els juvenils són de més grans", explica.
Dues presentacions a Roses i a Girona
El llibre es podrà adquirir a les llibreries a partir d'aquest dilluns i l'autora ja té programades dues presentacions. La primera el 6 d'octubre a la Biblioteca de Roses, d'on és l'autora, i l'altra el 28 d'octubre a la Llibreria 22 de Girona.