Mor Toni Lecha, un dels fundadors de la CUP Girona

Va participar activament en la defensa de les hortes de Santa Eugènia i el parc de les Pedreres

L'independentista, militant i fundador de la CUP de Girona, Toni Lecha, ha mort aquest matí a l'edat de 71 anys.

Toni Lecha i Berges va néixer a França l’any 1942, al si d’una família republicana exiliada. De pare gironí i mare aragonesa, durant els anys setanta va militar a organitzacions com el PSUC i Bandera Roja, i fou membre de l’Assemblea de Catalunya. Als anys vuitanta va participar en la fundació de l’MDT, després d’haver passat per Nacionalistes d’Esquerra. A la dècada dels noranta va ser representant de la Comissió de Portaveus dels Presos i Encausats Independentistes, creada el 1992 arran de l’operació Garzón.

A Girona, on l’any 2002 va participar en la fundació de la CUP, ha destacat en els darrers anys per la seva implicació en les lluites en defensa de les hortes de Santa Eugènia i el parc de les Pedreres. També s’ha implicat en la recuperació de la memòria històrica i la difusió dels valors republicans a les comarques gironines.

En la darrera dècada ha participat en múltiples iniciatives en defensa del dret d’autodeterminació del poble català, com ara la Plataforma pels Dret a Decidir, Girona Decideix o l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), del qual ha estat membre des de la seva creació.

En l’àmbit de la lluita social i sindical, com a afiliat a la COS ha destacat els darrers anys en la dinamització de les mobilitzacions pels drets dels treballadors a la ciutat, i va impulsar la creació de la Xarxa pels Drets Socials de Girona. També ha estat fortament implicat fins al darrer moment en la sectorial de l’ANC “Moviment Obrer per la Independència”.