Porta Ferrada tanca la 61a edició amb 60.000 assistents

El festival acabarà diumenge amb un doble concert dels Amics de les Arts i The Tyets

El Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) tanca la 61a edició repetint com el més multitudinari i amb una programació més extensa de la Costa Brava. Aquest estiu han passat pels seus escenaris prop de 60.000 assistents que han pogut gaudir dels 73 espectacles que ha inclòs la programació.

Els concerts s'han concentrat entre el 7 de juliol i fins aquest diumenge 27 d'agost repartits entre diferents escenaris. Abans, entre el 30 de juny i el 2 de juliol, es va celebrar també el festival d'humor Salat. El director artístic del festival, Albert Mallol, ha destacat "l'equilibri de gèneres" que, segons ha dit, "continua donant suport als intèrprets i creadors musicals catalans" amb 25 produccions del territori.

La 61a edició del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols ha comptat, com és habitual, amb diversos escenaris. La majoria de concerts s'han fet al Guíxols Arena, ubicat a l'entrada del municipi amb una capacitat per 3.700 espectadors amb seient i 5.000 en la seva versió mixta. La resta de programació s'ha repartit entre l'Espai Port, al costat del mar; l'església del Monestir, pel cicle de clàssica; el Teatre Auditori Municipal; el Jardí de la Casa Trachsler i la Terrassa Fènix de la sala Las Vegas.

El Festival Salat, dedicat a l'humor i la comèdia, va tenir "una bona rebuda" amb una programació de professionals del sector de la talla de Berto Romero, Martita de Graná, Bruno Oro o Leo Harlem, així com l'última representació a Europa de Les Luthiers en la seva gira de comiat.

Tretze concerts exhaureixen entrades

Pel que fa al cartell musical, el Festival de la Porta Ferrada ha acollit tretze concerts exclusius. Es tracta de Pink Martini, Xavier Rudd, Ludovico Einaudi, Ben Harper, Pat Metheny, Earth Wind & Fire Experience by Al MacKay, Crystal Figthers, Jethro Tull, Michel Camilo & Tomatito, Jorge Drexler, Wilco, Kate Ryan i Carlos Rivera.

A més, n'hi ha vuit que han penjat el cartell d'entrades exhaurides: Ludovico Einaudi, Michel Camilo & Tomatito, El Pot Petit, God Save The Queen, Tina Gorina, Con-Fusión, Berto Romero i Leo Harlem. Les músiques popular i urbana van estar representades per 31FAM en doble concert amb MUSHKAA, Niña Pastori, El Barrio, Crystal Figthers, Rodrigo Cuevas+Baiuca i La Pegatina+Macaco.

Els concerts de l'Espai Port van ressaltar per la seva intimitat amb les visites de Laura Andrés, Ramon Mirabet, Ismael Serrano i Mishima. Per la seva banda, el cicle de Clàssica al Monestir va acollir propostes com el recital de Tina Gorina i Stanislav Angelov, amb un programa dedicat a Puccini; la presentació del projecte de Carles Marigó i Pedro González i l'actuació del Quartet Vivancos, junt amb una casa Trachsler plena per escoltar la proposta de piano-fusió i flamenc de Carles Font.

També, per tercer any consecutiu, s'ha celebrat el cicle Delicatessen dedicat a veus de dona per on han passat Joana i Carla Serrat, Selma Bruna i Myriam Swanson acompanyada del guitarrista Jordi Mena.

El festival, que estava previst que acabés la seva programació el 20 d'agost s'ha allargat una setmana més per incloure al cartell quatre propostes addicionals: Carlos Rivera, Rozalen, Sopa de Cabra i el doble concert dels Amics de les Arts i The Tyets, que tancarà la 61a edició aquest diumenge.

S'ha multiplicat per cinc l'última dècada

El director executiu del Festival de la Porta Ferrada, Sergi Roselló, ha destacat el repte que TheProject que ha aconseguit fer créixer l'esdeveniment. "Vam assumir-ne la direcció amb 11.000 espectadors i ara, deu edicions després, estem a prop dels 60.000", ha dit. Roselló ha detallat que el festival "dona feina a més de 200 treballadors i dinamitza el territori, omplint hotels i restaurants durant els dies d'espectacles".

A més, segons assegura el director, s'ha fet una aposta per la "sostenibilitat total" a través de diverses accions. Segons detalla l'organització, el festival utilitza gots reutilitzables, promou reduir el consum de plàstic i reciclar, utilitza electricitat verda o efectua recollides de residus a les platges de la zona.

Per la seva part, el segon tinent d'alcalde i regidor del festival, Josep Saballs, ha destacat la consolidació de l'espai Guíxols Arena com "equipament únic al país per la celebració de concerts a l'aire lliure".

Enguany, l'escenari ha acollit també l'Idíl·lic Festival, que va rebre més de 10.000 espectadors en un cap de setmana. Una xifra que sumada a la del públic de la 61a edició de la Porta Ferrada supera els 70.000 espectadors.