El projecte 'Salut i crisi' comença a caminar

Servirà per garantir que les necessitats bàsiques dels gironins estiguin cobertes

El projecte 'Salut i crisi' del Dipsalut, organisme autònom de la Diputació de Girona, comença a caminar amb un objectiu final molt clar: garantir que les necessitats bàsiques de la població de les comarques gironines estiguin cobertes.

El Dipsalut preveu destinar 3,4 MEUR (milions d'euros) al llarg de tres anys a projectes, ja siguin d'administracions, d'entitats o d'ONG, que ajudin a pal·liar les conseqüències que té la crisi en la salut de les persones. El projecte se centrarà en quatre eixos principals: alimentació, habitatge, ocupació i benestar emocional. A més, també volen ajudar a coordinar millor els projectes per optimitzar els recursos i evitar que hi hagi duplicacions.

El projecte 'Salut i Crisi' crearà a cada comarca una taula on hi haurà representants del Dipsalut, de l'administració comarcal i de les entitats o ONG que treballin al territori. Aquests professionals seran els que s'encarregaran d'avaluar les iniciatives que es desenvolupen a la comarca i escollir tres o quatre projectes que estiguin ajudant a pal·liar els efectes que la crisi econòmica està tenint en la salut de les persones.

Per a aquest 2013, el Dipsalut preveu destinar 1 MEUR a aquest projecte i la intenció és allargar-lo fins l'any 2015 i, en tota, destinar-hi 3,4 MEUR. Els diners serviran per reforçar projectes que treballin en quatre eixos principals: l'alimentació, l'habitatge, l'ocupació i el benestar emocional.

El president del Dipsalut, Joan Giraut, i el vicepresident, Mia Corominas, han explicat que durant aquests mesos han estat en contacte amb ajuntaments, consells comarcals, entitats i ONG del territori per avaluar quines són les principals necessitats en matèria de salut. "Vam veure que hi havia una vessant on calia ajuda, les complicacions en salut que ha comportat la crisi", ha explicat Corominas.

Concretament, van detectar que hi ha famílies que no tenen recursos per cobrir les necessitats bàsiques essencials, com ara l'alimentació. Una de les potes del projecte és combatre la malnutrició, sobretot la infantil. També van detectar problemes per mantenir un habitatge. "No podem fer pisos de protecció oficial, però si donar suport als ajuntaments que donen ajudes d'urgència per pagar rebuts", ha explicat Corominas.

La tercera pota del projecte és l'ocupació. "No podem generar llocs de feina, però sí ajudar les persones que no tenen res a fer i necessiten sentir-se útils", ha detallat el president. Finalment, el quart eix se centra en abordar els problemes emocionals -com ara depressions- que pot generar la pèrdua de treball o de recursos econòmics.