106.000 euros per una acuarel·la inèdita de Dalí

L'obra forma part d'una sèrie de 14 peces del pintor català que s'han venut a la casa Bonhams per un valor global d'uns 847.280 euros

L'aquarel·la inèdita de Salvador Dalí 'Prunier hâtif' s'ha subhastat aquest dimarts a la casa Bonhams de Londres per 91.250 lliures, uns 106.406 euros. L'obra ha estat la que ha assolit un preu més alt en la venda de la sèrie de 14 aquarel·les que el pintor català va fer l'any 1969 per encàrrec d'un editor suís, i que havien estat amagades del públic fins ara.

En total, les 14 peces de Dalí han assolit un preu de 726.700 lliures esterlines, uns 847.282 euros. Les peces, inspirades en il·lustracions botàniques del segle XIX, han superat el seu preu de sortida i han estat adquirides per diversos col·leccionistes internacionals, alguns dels quals n'han comprat més d'una, segons Bonhams.

Cada aquarel·la ha aconseguit un preu diferent, que oscil·la entre els 106.406 euros de 'Prunier hâtif', l'obra més cara, fins als 43.444 euros de 'Pamplemousse érotique'. La gran majoria de peces s'han adjudicat per un valor d'entre 50.000 i 67.000 lliures esterlines, entre 58.300 i 78.140 euros.


La segona obra amb un preu més elevat ha estat 'Cerises Pierrot', adjudicada per 67.250 lliures, uns 78.427 euros, seguida per 'Mûres Sauvages', que s'ha venut per la mateixa quantitat. L'aquarel·la 'Pêcher Pénitent' ha estat subhastada per 55.250 lliures, uns 64.431 euros.

El director d'Art Impressionista i Modern de la casa Bonhams, William O'Reilly, va assegurar en declaracions a l'ACN que les 14 aquarel·les són un "descobriment magnífic". Les obres van ser durant dècades a casa de l'editor suís Jean-Paul Schneider, que les havia fet servir per una sèrie de 500 litografies. Les litografies són, segons O'Reilly, entre les més famoses de Dalí, i per això els originals en aquarel·la han atret tanta atenció dels col·leccionistes.
 


Per O'Reilly, les obres "mostren la fascinació de Dalí per les descobertes científiques" i mesclen composicions de fruita amb "l'univers surrealista" del pintor figuerenc. "Són dibuixos molt i molt bonics", va destacar O'Reilly, afegint que les peces es troben en un molt bon estat de conservació precisament perquè havien estat amagades del públic fins ara.

De fet, a través d'un comunicat publicat després de la venda, O'Reilly s'ha mostrat "molt satisfet" amb el resultat de la subhasta. Per aquest expert, els preus assolits per les aquarel·les s'expliquen pel seu "extraordinari origen i el seu conseqüent magnífic estat de conservació".