El 12è Premi de Recerca Local Jordi Comas estrena categoria al millor TdR de Batxillerat

El millor projecte inèdit d'investigació està dotat en 4.500 euros

L’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, de la mà de la Biblioteca Mercè Rodoreda, convoca la dotzena edició del Premi de Recerca Local Jordi Comas, dotat amb 4.500 euros, per al millor projecte inèdit d’investigació que pugui esdevenir, posteriorment, un treball de recerca sobre el municipi en qualsevol àmbit (geografia, història, economia, turisme, aspectes socials, esportius, culturals, mediambientals, biografies, folklore...).

Enguany s’estrena la nova modalitat per al millor de Treball de Recerca (TDR) de Batxillerat dedicat a un tema vinculat al municipi, i obert a qualsevol estudiant i presentat en el cursos 2021-2022 o 2022-2023 i dotat amb 500 euros en material tecnològic i la publicació amb facsímil. En les dues categories es poden lliurar fins al 2 d’octubre de 2023 a la biblioteca i els veredictes es faran públics el novembre d’enguany.

Formen part del jurat dels dos guardons la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Maria Blanco; els editors de les revistes Gavarres i Baix Empordà, Pitu Basart i Gerard Xarles; i el president de la Fundació Jordi Comas Matamala, Martí Sabrià; i en la modalitat de TDR també l’arxiver municipal, Xavier Conchillo.

En el cas del Premi de Recerca general, el treball final, tindrà una extensió d’un centenar de pàgines i suport fotogràfic o gràfic corresponent, cal lliurar-lo un any més tard, no més enllà de novembre de 2024.

El guardons adopten el nom de Jordi Comas i Matamala (1945-2012), en homenatge a l’empresari de l’hoteleria i la restauració, també vinculat a múltiples entitats turístiques i econòmiques, i amb l’administració pública; i compten amb la col·laboració de la Fundació Jordi Comas i Matamala.

Alhora es manté la possibilitat que els treballs no premiats puguin ser valorats en futures edicions de la convocatòria si els autors ho autoritzen -però sempre donant prioritat a les propostes de l’edició en curs- generant-se una borsa de projectes per reduir la possibilitat que es declari desert, com va passar l’any 2016.

La concessió de la beca s’efectua en dos moments: lliurament del premi (2.000 euros) i un cop presentat el treball final i tingui el vistiplau del jurat (2.500 euros). No s’admeten obres que hagin obtingut altres beques per a la seva realització.

El consistori pot publicar el treball en format de llibre (complert o un resum del mateix), com ha fet amb vuit volums -i actualment en procés d’edició un més- amb la voluntat de construir una col·lecció de monografies locals.

Els projectes han de tenir una extensió màxima de 10 pàgines que recullin objectius, metodologia, pla de treball, fonts d’informació i bibliografia. La participació pot ser individual o col·lectiva, adjuntant també el currículum de l’autor/s (màxim 4 pàgines). El jurat es reserva el dret de declarar-lo desert, pot demanar informació complementària i fer aportacions per ampliar o modificar el projecte perquè sigui més operatiu.

La proposta guardonada prendrà el relleu al treball guanyador de la desena edició, l’any 2022: El naixement de Platja d’Aro. El mar s’empassa al castell, d’Albert López i Tauler. Prèviament, han estat guardonades les propostes: Casinos i societats d’ajuda al vell Platja d’Aro presentada de manera col·lectiva per l’entitat local Centre l’Avenir Fanalenc de Platja d’Aro (2021).

La fauna de la Vall del Ridaura del Grup Natura Sterna (2020); Entitats i clubs esportius, i esportistes destacats de Castell-Platja d’Aro, d’Alfons Tauler (2019); El comerç de la sorra de Carles Torrent i El Carnaval de Platja d’Aro: origen, història i evolució de Josep Víctor Gay Frías i Carlus Gay i Puigbert (2018); Radio Mi Amigo de Joan Perich i Romero (2017); La Vall d’Aro en temps dels avis, el patrimoni enològic immoble de la Vall d’Aro, de Jaume Badia i Matas (2015); S’Agaró i l’arquitecte Rafael Masó: la ciutat-jardí de Castell-Platja d’Aro.

Arquitectura, urbanisme i paisatge noucentista al Mediterrani, de José Javier Guidi i Sílvia Gómez (2014); Deutors i creditors a l'Edat Mitjana. El rol del crèdit a la comunitat rural de la Vall d'Aro al segle XV de Xavier Marcó; i Guerra i revolució a Castell-Platja d’Aro, de Jordi Bohigas (2013) i Nit d'Aro. L'evolució de les sales de festes i discoteques a Platja d'Aro, de Xavier Castillón (2012).